Știai că vampirii energetici există? Ei sunt lângă noi în fiecare zi și noi nici măcar nu ne dăm seama de acest lucru. Probabil că și tu ai zile când nu mai ai poftă absolut de nimic, nu ai inspirație, energie și nici putere de a face ceva. Uite că în acest articol vei afla care este cauza acestor stări. 

Foarte multe cauze îți pot aduce oboseala, unele dintre ele fiind reacțiile adverse ale anumitor medicamente sau bolile cronice precum depresia sau afecțiunile cardiovasculare. Însă, trebuie să recunoaștem că nu doar vârsta și bolile sunt responsabile de lipsa de vlagă. Și stilul de viață poate fi una dintre cauze. Iată câteva dintre obiceiurile care îți  fură energia fără să-ți dai seama. Și pe care, bineînțeles, că le poți schimba.

Sedentarismul

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem din masa musculara. „Dacă ai mai puțină masă musculară, ai mai puține mitocondrii și mai puțin ATP,” explica dr. Marcelo Campos, medic primar la Harvard Vanguard Medical Associates in Boston. Sedentarismul agravează problema prin faptul că slăbește și strânge mușchii, făcând ca aceștia să nu mai folosească energia în mod eficient. Activitatea fizică, însă, întărește mușchii și îi face să fie mai eficienți și să conserve ATP-ul, crescând producția de substanțe chimice din creier responsabile cu energia.

Prea mult stres

Potrivit health.edu, stresul cronic poate crește nivelurile de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. „Cortizolul reduce producția de ATP și crește inflamația, care, la rândul ei, reduce producția de ATP. Există însă metode de reducere a stresului care sunt asociate cu scăderea nivelurilor cortizolului, denumit și hormonul stresului. Deci, încearcă Yoga, meditație conștientă (mindfulness), tai chi, exerciții de respirație sau meditații ghidate. Ajută chiar și 10 minute pe zi! 

Nu mănânci sănătos

Dacă nu îți hrănești organismul, nu vei avea vitaminele și mineralele necesare pentru a produce suficient ATP și, prin urmare, te vei simți tot mai obosit. Consumă alimente naturale, precum legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele ușoare din pește, pui, nuci și semințe. Acizii grași din alimentele bogate în proteine contribuie la creșterea ATP. Consumă porții mici la fiecare masă principală și asigură-te că printre mese ai gustări bogate în substanțe nutritive, pentru a evita curbele glicemice.

Dormi prea puțin

Lipsa somnului crește nivelul de cortizol și favorizează inflamația. Dacă problemele de somn sunt provocate de apnee de somn (pauzele în respirație din timpul somnului), reducerea nivelului de oxigen scade ATP-ul și, totodată, energia. Lucrează puțin și la igiena somnului: mergi la culcare și trezeste-te la aceeași oră în fiecare zi, asigură-te că dormi într-o încăpere răcoroasă, în care ai liniște și nu folosi dispozitivele electronice – TV sau tableta care sa îți stimuleze creierul.

Dependența de social media

Cantitatea de timp și de energie petrecute în navigarea inutilă pe Internet inutil îți diminuează energia. De aceea, petrece mai mult timp cu oameni care te fac să te simți bine, care îți sunt benefici. În loc să stai cu nasul în telefon – nu este benefic nici pentru coloană, petrece timp cu prietenii tăi, cu oameni pozitivi. 

Suprasolicitarea și stresul

Conform kudika.ro, stresul este cel mai mare dușman al timpurilor moderne. Aceasta este o dependență de care suferim cu toții. Cu toate acestea, poate fi depășită. Exercițiile de respirație profundă și meditația te pot ajuta. Respirația profundă este un revitalizant rapid, mai ales când te simți epuizată. Închide ochii, apoi inspiră lent și expiră adânc. Fă asta timp de cel puțin 5 minute și îți vei liniști mintea. 

Izolare socială

Izolarea socială este asociată cu depresia, iar depresia este asociată cu oboseala. Puterea interacțiunii cu alte ființe umane și legătura cu ceilalți îți poate oferi o perspectiva diferită și îți poate da mai multă energie. Fă în așa fel încât să te întâlnești cu alți oameni cel puțin o dată pe săptămână, fie că este vorba de prieteni, familie, vecini sau chiar cunoștințe noi.

„Mergi la medic dacă oboseala îți afectează ritmul cotidian sau dacă este însoțită de alte simptome, precum cefaleea, durerile musculare sau articulare, febra, probleme cu stomacul sau probleme urinare” sfatul medicului. 

Tu ce faci când nu mai ai deloc energie?

Distribuie articolul: