Deși cafeaua are o serie de beneficii pentru sănătatea ta, totuși, în unele cazuri e mai bine să renunți la ea. Mai mulți oameni încearcă să facă acest lucru, doar că foarte brusc, ceea ce este greșit. Este mult mai bine să reduci treptat la cantitatea de cafea pe care o bei zilnic și să-ți acorzi timp pentru a te adapta noilor schimbări. 

Corpul nostru devine dependent de cafea, iar eliminarea acesteia din alimentație dintr-o dată poate provoca unele simptome neplăcute. Cei de la brightside au făcut câteva cercetări și au aflat ce se poate întâmpla în cazul în care decizi să renunțați odată pentru totdeauna la cafea. 

Dureri de cap 

Dacă te-ai trezit vreodată cu o durere de cap groaznică, probabil știi că o ceașcă de cafea fierbinte și tare te poate ajuta să treci peste durere. Acest lucru se întâmplă deoarece cafeaua îngustează vasele de sânge din creier. Când decizi brusc să elimini cafeaua, se provoacă deschiderea vaselor de sânge, ceea ce înseamnă că crește fluxul de sânge către creier. 

Anxietate 

Oricât de contradictoriu pare, renunțarea la cafea te poate face mult mai nervos, pentru că corpul tău a devenit mental și fizic dependent de cofeină. Renunțarea bruscă la cafea te  face să te simți anxios și stresat. De asemenea, dacă te-ai obișnuit să bei ceașca de cafea cu zahăr sau siropuri îndulcite, s-ar putea să ai și simptome de abstinență a zahărului, ceea ce înseamnă că poți avea o nervozitate și mai intensă.

E afectată pielea

Anxietatea îți provoacă transpirație ceea ce nu este bine pentru pielea ta. Pentru că se declanșează producția de cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, care afectează porii pielii și provoacă creșterea producției de ulei. Acest lucru, la rândul său, poate duce la înfundarea porilor, punctelor negre și a pielii care arată grasă. Stresul și anxietatea sunt cei mai mari dușmani ai pielii și pot chiar provoca îmbătrânirea prematură a acesteia. 

Dinți mai sensibili

Deși consumul de cafea adesea îți poate păta dinții și îi face să pară gălbui, renunțarea bruscă la cofeină nu este bună nici pentru sănătatea ta orală. Posibil că vei vomita, iar aceasta provoacă uscarea gurii și eroziunii, astfel dinții sunt mult mai sensibili și predispuși la carii. 

Amețeli
Odată ce iei decizia de a renunța definitiv la cafea, corpul tău are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări, în caz contrar foarte des vei avea senzație de amețeală. Acest simptom durează de obicei până la nouă zile. 

Lipsă de concentrare

Pe lângă faptul că te ajută să te trezești dimineața, cafeaua îți poate îmbunătăți concentrarea înainte de examene sau de o zi grea la serviciu. Cofeina crește nivelul de adrenalină, determinând creșterea tensiunii arteriale și, de asemenea, stimulând creierul. Odată ce te decizi să trăiești fără cofeină, s-ar putea să te lupți cu concentrarea, dar corpul tău se va obișnui în cele din urmă să funcționeze și fără ea.

Tu ai încercat vreodată să renunți la cafea?

Distribuie articolul: