În perioada maternității multe femei își descoperă și își urmează pasiunea. Tatiana Diaconu se numără printre mămicile care aflându-se în concediul de îngrijire a copilului și-a găsit ocupație pentru suflet.

La un an după ce a devenit mămică i-a venit ideea de a scrie „Un altfel de Jurnal de Familie”, oferindu-le astfel, tuturor cuplurilor posibilitatea să își eternizeze povestea lor de dragoste și să păstreze intacte amintirile frumoase. În interviul de mai jos, tânăra mămică ne povestește cum a fost la început de cale, ce dificultăți a întâmpinat, cine sunt persoanele care au ajutat-o ca acest vis frumos să prindă contur.

Când și cum a venit ideea de a scrie Un Altfel de Jurnal de Familie?

Ideea a venit cam la un an după ce am devenit mămică. După euforia că în familie a apărut un copilaș, după provocările pe care le-am întâmpinat în primul an când ne-am pomenit cu un nou rol în viață, după ce ne-am văzut la cuibul nostru, cumva acel an fiind plin de evenimente și un dute-vino continuu, a venit o perioadă liniștită. Nu știu, s-au aliniat stelele, s-au limpezit gândurile, sau pur și simplu acesta a fost următorul pas firesc pe care urma să îl fac, dar anume atunci a apărut și ideea, un an în urmă. A venit într-o zi obișnuită și mi-a transformat serile din următoarele săptămâni într-o adevărată muncă creativă, dezbateri cu apropiații mei și multe zile pline de emoții după ce l-am ținut pentru prima dată în mână și mai cu seamă după ce a ajuns și în casele altor familii.

Cum a fost cu începutul? A fost greu să vii cu ceva nou și diferit?

Ah, începutul… Începuturile nu sunt ușoare, dar trebuie să crezi întâi de toate tu în ceea ce faci, ca să îi poți convinge pe alții că e ceva ce merită atenție. Am avut nevoie de timp pentru a aduce în fața oamenilor acest jurnal. Am înțeles că nu fiecare e gata să îți dea o mână de ajutor și că uneori poți să îl primești de la cine nici nu te aștepți. Nu aveam experiență în marketing, copywriting, atâtea și atâtea lucruri am învățat din mers, din greșeli… și continui să o fac. Însă ce m-a bucurat a fost că oamenii au primit frumos această idee și le mulțumesc celor care au transmis-o mai departe.

Cine au fost persoanele care te-au ajutat ca proiectul tău să vadă lumina zilei?

Pot să zic că a fost o întreagă echipă. Bineînțeles – familia și prietenii mei. Aș vrea să le mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru încredere și suport, pentru cuvintele de încurajare, dar și pentru părerile sincere, care m-au ajutat mult. Tatiana Cucereavii Ungureanu, Anna Turcanu, Felicia Spinei, Sîli Olga, Igor Boronciuc, sunt doar câteva nume ale unor oameni minunați care au crezut, au susținut și au ajutat, fiecare în felul său ca acest proiect să devină realitate.

Ce te inspiră să scrii?

Copilul meu, familia, oamenii dragi, poveștile interesante de viață pe care le descopăr, experiențele pe care le trăiesc, bunăstarea și fericirea celor din jur, dorința de a vedea mai mult frumos într-o lume în care există de toate și însăși viața cu bune, cu rele e o mare inspirație, pentru că trebuie să învățăm să o prețuim. Iar un alt motiv care mi-a dat putere pentru a crea acest jurnal a fost imaginea pe care o port în minte: peste ani, cupluri frumoase vor răsfoi împreună cu copii lor, poate chiar cu nepoții, sau doar ei doi într-o seară mai specială, povestea lor de dragoste, de viață… emoționantă priveliște.

Mai puține mame au posibilitatea să savureze plăcerea de a-și manifesta hobby-ul. Ție cum îți reușește?

Toată viața am admirat femeile care și-au propus și au reușit, am observat că multe din ele și-au găsit pasiunea și eul anume în perioada maternității. Nu am invidiat, dar m-am bucurat pentru succesele lor și am avut mereu un gând senin și o dorință ascunsă să găsesc și eu o ocupație de suflet în această perioadă. Trebuie doar să crezi, să vrei, să încerci în nenumărate rânduri și să ții capul sus chiar și atunci când simți că fulgerul e deasupra ta.

Eu cred că gândurile ne influențează viața mai mult decât ne putem noi imagina, doar trebuie să le alegem cu grijă.

Ce sfaturi ai pentru mămicile care se află în concediul de maternitate?

Nu vă comparați cu alte mame, dacă aveți o pasiune, urmați-o indiferent de obstacole, nu vă învinovățiți dacă încă nu ați descoperit-o, pur și simplu bucurați-vă din plin de această perioadă minunată din viața voastră și totul va veni la timpul său. Copiii sunt cele mai mai realizări de care trebuie să fim mândre.

De obicei cine solicită un astfel de Jurnal de Familie? Cine sunt cumpărătorii tăi și cum pot face comanda?

De multe ori jurnalul e solicitat pentru a-l dărui la ocazii mai speciale, cum ar fi: nunta, aniversarea căsătoriei, botez, zile de naștere și în acest caz cumpărătorul poate fi oricine care își dorește să facă o surpriză plăcută unei familii. În alte cazuri cuplurile și-l doresc personal, sau unul din soți vrea să își surprindă jumătatea cu o așa bijuterie de familie și mă bucur enorm când primesc poze cu pagini completate chiar de ei. Este receptivă și diaspora, jurnalul ajungând în multe țări din Europa, dar și peste ocean.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre jurnal sau să facă o comandă, ne găsesc pe pagina de instagram și facebook @unaltfeldejurnaldefamilie. Mai poate fi găsit și în câteva librării din Chișinău.

Dacă vorbim de cifre, această pasiune dacă putem să o numim așa îți aduce profit?

Pot să o numesc încă o afacere de suflet, pentru că în mare parte profitul pe care mi-l aduce e reinvestit tot în ea.

Care sunt planurile tale de viitor? Planifici să lansezi și un alt Jurnal/carte?

Nu mi-am propus să fac multe tipuri de jurnale sau cărți, puține, dar bune. Dacă voi mai crea, îmi doresc să fie ceva cel puțin tot atât de special. Dar cine știe… Visuri sunt multe, e nevoie de puțin curaj și de multă muncă.

Sursa foto: Arhivă personală