„Totul pornește din bucătărie”, crede fondatoarea mișcării Green Up MOM, Dorina Sorochin. Mamele, fiind de cele mai deseori responsabile de bucătărie, achizițiile de alimente și haine, sunt generatoarele de schimbări eco și prietenoase naturii. Așa a pornit comunitatea mamelor care consumă conștient, creează în spiritul armonios mediului, educă și promovează valorile unui mediu de viață durabil. Mai multe detalii despre ce fac, ce vor să schimbe și cum acționează, aflăm de la Dorina Sorochin, activista ecologică de la Trușeni.

Dorina, cum a pornit comunitatea Green Up MOM și ce criterii aveți pentru membrii comunității, în ce activități încercați să îi includeți?

Probabil, mamele și sunt cele mai potrivite persoane pentru a da o nouă viață planetei, după ce au dat o nouă viață omenirii. În urma unui proiect de impuls puternic cu exemple internaționale despre cum lucrează resursele pentru oameni, cum deșeurile devin prețioase și cum oamenii din alte țări adoptă, pas cu pas, o viață sustenabilă, prietenoasă cu natura și cât se poate de simplu, am văzut că nu sunt singură în drumul de ecologizare.

Atelier de confecții Green Up MOM

Fiind numită coordonator principal pentru un proiect local, am participat la concursul național și am am luat titlul de cei mai activi, numeroși și cu cele mai creative activități de învățare și prevenire a problemelor de mediu. Aceast sprijin de coagulare comunitară m-a ghidat și inspirat să parcurg continuu un proces de învățare și de adoptare a obiceiurilor sănătoase la nivel de familie și mediul care ne-a găzduit cu toate resursele necesare pentru o viață sănătoasă. Am început sa împărtășesc experiența mea pe rețelele sociale, pentru a motiva oamenii la implicare și acțiune. În ultimii 5 ani, odată cu aducerea pe lume a trei băieți, am fost și mai motivată să „renasc” personal, fiind tot mai deschisă pentru proiecte creative.

Așa am înțeles că mamele sunt forța motrice care aduc schimbarea în propria familie. Pornind de la ce mănâncă familia ei și terminând cu comportamentul responsabil în mediul ambiant. Mamele inspiră și gestionează cel mai bine lista de cumpărături în bucătărie, haine și obiecte, în general pentru casa. Așa că, după analiza mea, anume din bucătărie începe generarea de deșeuri dacă nu sunt stabilite niște reguli și principii de viață.

Dorina Sorochin și membrii „green up”

Deci, totul depinde de prima verigă a ecosistemului, familia?

Exact. Am conștientizat treptat cum lucrează ecosistemul în familie și mediu. Și de ce la noi nici nu se știe bine ce este ecosistem și nu se înțelege că suntem direct implicați în schimbările climatice. Concomitent am început să implementez primii pași spre a contura acest concept: am început a produce sacoșe, saci și torbe fabricate în mod responsabil pentru multiplicarea unei noi culturi de cumpărături conștiente.

Coșulețe eco pentru pâine

Totodată, printre evenimentele desfășurate se numără ateliere de coasere a pungilor ecologice, picnicuri comunitare (ce înseamnă picnic sustenabil, ce prezintă durabilitatea în practică – împărtășirea experienței și sfaturi ce ne ajută să gestionăm o viață fără risipă, simplă, economă și rațională), fabricarea produselor de igienă și îngrijirea corpului, confecționarea bureților organici pentru baie și bucătărie, reciclarea creativă pentru copii, drumeții pentru conexiunea cu natura, cît și ateliere de conștientizare despre consumul rațional a resurselor naturale. Ce este cultura cumpărăturilor, care sunt primii paşi pentru o viață armonioasă cu mediul, dar şi ce înseamnă cumpărături conștiincioase. Treptat, inspirând mai multe mame, am zis că asta e! Trezirea și schimbarea care vine de la mame și am creat comunitatea Green Up Mom.

Torba și pungile refolosibile sunt la modă

Ce promovați voi în comunitate, ce valori au membrele Green Up MOM?

Green Up Mom are misiunea să inspire oamenii spre a adopta o viață fără risipă prin gestionarea corectă a deșeurilor, cumpărături conștiincioase și cu cel mai mic impact asupra naturii, reducându-le în timp până la conceptul de *zerowaste. Având ferma convingere că toată lumea poate face propriul efort pentru a trăi mai ușor pe pământ și mai simplu unul cu celălalt, astfel încât reutilizabilul să devină un mod de viață! Noi credem că putem fi agenți ai acestei schimbări. Că putem continua să influențăm cultura sustenabilității prin faptul de a utiliza rațional și în mod responsabil bunuri, care invită cooperarea pentru o viață în care „puținul” este considerat ca fiind „totul”, iar educarea acestui gust de natural să ne aducă fericirea.

Cum poți utiliza plasele transparente, refolosibile

Dorina, cine poate accede în comunitatea voastră?

Acces la comunitatea noastră are orișicine, dar membrii ce oferă produsul eco-artizanal fabricat local ca o alternativă pentru produsele de unică folosință, are loc după motto-ul: Gândește global, acționează local! Prin urmare, mămicile noastre sunt selectate în urma unei discuții și analize minuțioase de pași pe care i-au adoptat ele personal. De exemplu, cineva din ele deja au început să reducă cantitatea ambalajelor de unică folosință și își fabrică acasă produse de curățare a corpului sau casei, fiind și mai econom și mai ecologic. Cineva, merge la cumpărăti cu propriile pungi, altcineva înlocuiește scutecele de unica folosință pentru copilași, altele compostează resturile organizat și tot așa… Ele sunt alese în dependența de aceste decizii ce fac diferența.

Și cum le implicați pe toate, fără discriminare? La evenimente, spre exemplu.

Atunci când participăm la iarmaroace sau avem cerere online de alternative mai prietenoase cu mediul, la noi funcționează principiul de durabilitate prin susținerea micilor producători locali, reducere a gazelor toxice, combustibil, explorarea forței de muncă și alte aspecte. Prin refuzarea obiectelor de import, la care avem local soluții, de ce nu ar alege și încuraja sociatatea produsele noastre?

colțul Green Up MOM, la un târg local

colțul Green Up MOM, la un târg local

În această ordine de idei, susținem inițiativele din partea mămicilor de a adera la o comunitatea sănătoasă și curată, și care oferă mai departe toată căldura mâinilor și conștiinței. În ultima perioada am observat o tendință de import mare a produselor eco și a antreprenoriatului în acest sector. Conceptul cuvântului „Eco” este folosit uneori doar de a face business, fără a transmite o valoare și responsabilitate în procesul de producție. Folosim conceptul de upcycling, care este unul eficient și în domeniul modei, de aceea cumpărăm stofe de la second hand sau din donațiile de materii textile, de haine din stofă naturală. În acest mod nu numai educăm gustul de natural dar și refolosim resursele prețioase. Este un ciclu continuu, care lucrează după regula celor 5 R: Refuză, Redu, Reciclează, Refolosește, Rebut (sau compost). Suntem norocoși că există o comunitate de oameni care caută schimbarea pe care vrem să o vedem în lume și, pe această cale, vă invităm să vă alăturați!

mama Green Up MOM, la un târg

masa Green Up MOM, la un târg local

Cum vreți voi să schimbați comunitatea, dar și societatea prin ceea ce faceți?

Împreună cu comunitatea mămicilor Green organizăm și desfășurăm atelierele de fabricare proprie a produselor de îngrijire a corpului, săculețelor pentru cumpărături la vrac, oferim consultanță și instruiri outdoor cu schimb de experiență cu exemple practice cum și de la ce sa înceapă. Învățăm cum să nu risipim resursele naturale și încurajăm ca educația ecologică să fie componentă obligatorie nu doar în instituțiilor de învățământ, ci și în familie.

Torba ECO și produse de igienă, create acasă

Ce rezultate vezi în urma activităților voastre?

Crearea unei lumi curate, așa cum vreau să o văd eu, prin punerea în practică a diferitor experimente reușite, multiplicarea bunelor practici internaționale de motivare populației pentru a fi aplicate la nivel național! Deja vedem mai mulți oameni care sortează deșeurile selectiv, apoi avem impact permanent de persoane care întreabă mai mult și mai mult cum pot să-și confecționeze acasă produsele sau unde găsesc o bază de date a producătorilor locali sau distribuitorilor. Deci crește interesul de viață sustenabilă în rândul cetățenilor noștri: aleg mai conștient produsele, adică să fie cât mai durabile, iar asta ne demonstrează și cererea față de bureții textili sau lufa, punguțelor refolosibile.

Pungile refolosibile sunt mai sănătoase și durabile

S-a mărit și numărul persoanelor ce adera la grupul ZeroWasteMd, creat pe Facebook. Unii dau exemple de bune practici reușite, alții postează exemplele nereușite, încep a dezlega principiile și directivele unei vieți sustenabile și chiar preiau stilul de viață vegan sau ecologic, adică fac legătura ce are una cu alta: să fii vegan nu e o modă. Văd cum alții reușesc să trieze deșeurile și deja dau sfaturi altor semeni și informații cu punctele de colectare și reciclare. Alți membri încep a-și da întrebarea ce fac cu atâtea haine, obiecte de decor și de unică folosință și înțeleg ce anevoios este drumul deșeurilor. Aceștia deja aplica regula de a reduce consumerismul. Acum am înregistrat un ONG local care va susține introducerea disciplinei de educație ecologică în grădinițe, școli și universități, va desfășura ateliere practice și creative prin intermediul artei. Sperăm să ajungem la fiecare prin prisma artei pentru a-i motiva să adopte noi măsuri de viață sigură pentru ei și cei din jur.

Calendar pentru mamele „green up”

Reciclăm cu Green Up MOM