Când mă gândesc cum este să fii make-up artist îmi imaginez o viață atât de frumoasă, plină de culoare și zâmbete. Ce poate fi mai frumos pentru o femeie de cât să fie înconjurată zilnic de farduri, rujuri și sclipici? Ei bine, e adevărată și partea asta, dar există și momente mai tensionate. Oare cum convingi o femeie că nu trebuie de trecut peste conturul de buze sau că rujul este prea închis? 

Vera Rudcov este make-up artist de patru ani și are o mulțime de istorii pe care ni le poate povesti. Recunoaște și ea că nu este ușor să împaci pe toată lumea. Vera ne-a povestit cum reușește să facă o femeie să zâmbească atunci când se privește în oglindă.

Care este cea mai des întâlnită cerință pe care o au clientele tale?

„Cea mai principală cerință e „Fă-mă frumoasă!”, „doresc ceva natural”, „principalul sa fie buzele roșii”, „eu îți spun ce culoare e rochia și tu alege”, „fix așa (îmi arată o poză de pe instagram)  sau mai rar -„vreu cât mai întunecat”.

Totuși femeile se tem de schimbări radicale, dacă scoți în evidență trăsăturile frumoase și ascunzi un pic neajunsurile, deja femeia începe să-și  zâmbească în oglindă.”

Când o femeie îți solită un machiaj, care crezi tu că nu i s-ar potrivi cum procedezi?

„Am trecut prin diverse situații, cu cineva am putut duce tratative, cu cineva nu.

Când îmi arată un machiaj dintr-o poză discutăm în primul rând ce anume îi place la acel machiaj, culorile, tehnica (classic sau smokey), sideful sau culorile mate, după ce am înțeles ideile, personalizez machiajul ca să-i meargă perfect. Însa am avut și cazuri când mi-a spus clienta cu voce foarte autoritară: „Vreu ochii cât mai negri, buze „malinovie”, treci de contur cât mai mult și fața cât mai slabă, așa mie îmi stă!”, aici tratativele pot fi un eșec”.

Care este cea mai mare greutate întâlnită de un make-up artist?

Nu știu care e cea mai mare, însă sunt mai mici ca: orele matinale, weekend-uri lucrătoare, clienți nepunctuali, cosmetică extrem de costisitoare, investiții mari în dezvoltare și creștere profesională sau greutăți în deschiderea propriului salon. Însă trecând prin toate aceste dificultăți, devii un make up artist bun, renumit și apreciat!

Ți-a trecut vreodată prin cap să renunți la profesia ta?

Da, când abia învățam această profesie, nu credeam că va fi atât de greu, veneam acasă după ore întregi de machiaj și ziceam: „gata las totul, e prea greu, nu înțeleg de ce nu se primește fix ca la profesoară”. Soțul a fost acea persoana care mă calma și îmi spunea că o dată ce am decis să fac acest pas să merg pînă la capăt, mai ales că el mi-a dat bani pentru cursuri, (râde).

Oricine poate deveni make-up artist sau totuși este nevoie de un talent nativ?

„Ca să fii devii un make up artist e nevoie de a studia mult tehnicile, texturile, matematica culorilor, tendințele, tipuri de ochi, de ten, să înțelegi într-un timp foarte scurt ce își dorește clienta și ce i s-ar potrivi cel mai bine. Talentul trebuie cizelat cu tehnică și multă practică și atunci lumea va vedea în tine un make up artist priceput și în care se vor încredința în cele mai importante momente din viața lor.”

Ne machiem aproape zilnic și totuși mai facem greșeli…

Care sunt cele mai „grosolane” greșeli pe care le fac femeile atunci când se machiază singure?

„Până a ajunge la machiaj, fiecare femeie trebuie să arate bine si fără el, îngrijirea și igiena tenului este baza unui machiaj perfect.

Iar greșelile grosolane în machiaj le pot diviza în:

Greșeli legate de ten:

-lipsa bazei corespunzătoare înaintea aplicării fondului de ten

-lipsa unui anti-cearcăn

-aplicarea incorectă a fondui de ten

– aplicarea unui fond de ten necorespunzător

-exces de pudră

-conturing-ul feței incorect și foarte vizibil

-highlighter ce se vede din cosmos (râde)

Greșeli legate de sprâncene:

-sprâncene definite și foarte întunecate

-sprâncene pensate în exces

-tatuaj vechi și mai deschis sau închis decât firul de par

Machiajul ochilor:

-omiterea unei baze de ochi

-farduri neestompate

-culori nepotrivite

-veșnica problema a codiților

-gene încărcate cu rimel

Machiajul buzelor:

-trecerea în exces de conturul natural al buzelor

-folosirea culorilor de seară în timpul zilei

-rujurile mate pe buze uscate

-nu se face scrab la buze

-nu se îngrijesc pe timp rece.

Orice femeie poate să facă măcar o greșeală, deoarece nu e make-up artist și nu cunoaște toate detaliile machiajului, dar pentru aceasta se fac cursuri de automachiaj în care te învață cum sa îți faci singură machiajul perfect atât de zi cât și de seară.”

Ce preferă bărbații, în materie de machiaj desigur? (cum vor să se machieze femeie de lângă ei?)

„Ce ține de machiaj, bărbații sunt mai pretențioși uneori decât femeile și unii au chiar darul de-a înțelege dacă un machiaj este frumos sau nu, dintr-o  privire.

De fapt, un bărbat preferă mereu naturalețea, iar dacă își iubește femeia mult îi spune ca îi stă foarte bine, chiar dacă îi place lui sau nu (râde).”

Vera este un make-up artist care știe să scoată trăsăturile frumoase, pe care nici nu ai bănuit că le ai.

Pentru a vedea mai multe lucrări realizate de Vera Rudcov acesează Aici. 

Și pagina de Instagram.com 

Coafurile au fost realizate de Anna Moșneguța.

 

Distribuie articolul: