Gloria Jigău este un ghid de turism în Republica Moldova. Deși țara noastră nu are ieșire la mare sau munți, avem locuri frumoase, iar interesul pe care îl au cetătețenii față de țara explorarea locurilor natale denotă că avem, totuși ce admira acasă. Gloria planifică și organizează călătorii în Moldova pentru turiștii străini, iar satisfacția muncii este pentru ea cel mai bun catalizator. Cum e să fii ghid de turism în Moldova Și ce avantaje prezintă activitatea, aflați din interviul de mai jos. 

Gloria, în primul rând ce te-a motivat să fii ghid de turism?

De când eram adolescentă mi-a plăcut să citesc cărţile de istorie şi geografie, să studiez limbile străine. Doream să cunosc ce mod de viaţă duc alte popoare. În timpul anilor de şcoală excursiile prin ţară care se organizau, spre deosebire de cele de acum, nu aveau ghizi de turism, iar elevii erau însoţiţi numai de profesori. Nu aveam de unde ştiu că există un asemenea job. Acum, în secolul tehnologiilor informaţionale, oamenii au început să călătorească mai intens, iar moda de a avea un ghid de turism a început să cucerească tot mai mult teren. Mie mi-a plăcut întotdeauna să povestesc vizitatorilor ţării mele despre Moldova şi o făceam cu mult drag, însa habar nu aveam că unii cer o recompensă pentru aceste servicii. Ulterior, preşedinta organizaţiei ANTREC Moldova, doamna Svetlana Lazăr, mi-a povestit câte ceva despre meseria de ghid şi mi-a recomandat să urmez cursurile de ghidaj.

Felicitări. Urmează partea grea. Cum te faci cunoscută pentru ca străinii să te găsească?

De regulă, foarte mulţi străini caută serviciile unui ghid de turism/agenţii de turism înainte de a-şi începe călătoria. Sunt foarte multe site-uri de socializare pentru turişti şi călători înflăcăraţi pe internet unde oamenii cer/oferă sfaturi cu privire la diverse ţări, de asemenea recomandă în diverse grupuri şi forumuri serviciile de care au beneficiat atunci când au fost în vizită în ţara noastră. Cel mai îmbucurător este faptul când foştii tăi turişti te recomandă la rândul lor altora sau scriu scrisori de mulţumire agenţiei organizatoare, în care menţionează cât de mult au apreciat munca depusă de ghid. Acestea sunt cele mai frumoase momente pentru oricare dintre colegii mei de breaslă.

Din ce țări vin, de obicei, turiști?

În epoca globalizării foarte mulţi oameni deţin duble cetăţenii, fapt care nu îi împiedică să viziteze Republica Moldova chiar dacă pentru unii turişti li se impune un regim de vize. De obicei Moldova este vizitată de austrieci, olandezi, germani, englezi, italieni precum şi alte naţiuni europene. O dată cu migraţia masivă a moldovenilor peste hotare, foarte multe femei şi-au întemeiat o familie cu cetăţeni străini care, în final, aleg să îşi petreacă vacanţele în Moldova sau să organizeze o nuntă acasă.

Din ţările mai exotice pentru noi am avut de asemenea turişti: Myanmar (Burma), Equador, India, China, Palestina, Bangladesh, Malaysia, Singapore, Canada, Japonia, Australia.

Ce așteptări au turiștii străini în momentul în care ajung în Moldova și ce impresii au?

Nu toţi turiştii (din lipsă de timp) ajung să se documenteze serios cu privire la ţara noastră înainte de a ne vizita, excepţie fiind românii de peste Prut. Majoritatea oamenilor aşteaptă ca ghizii, agenţiile de turism, localnicii, hotelurile, birourile de informare turistică să le ofere aceste informaţii. Impresiile diferă în funcție de ţara de provenienţă şi interesele proprii. Majoritatea însă rămân mulțumiți de ceea ce văd.

Ce locuri solicită? Sau mai bine zis ce locuri le recomanzi tu?

Ei preferă să exploreze Chişinăul, după care a doua destinaţie turistică rămâne Orheiul Vechi, Cricova. Foarte mulţi străini aleg să viziteze regiunea transnistreană. Din păcate, eu nu prea ajung să le sugerez altceva. Mulţi din ei ştiu exact ce vor şi foarte rar se întâmplă să se răzgândească şi să dorească să vadă altceva. Când însă mi se cere părerea sau simt că trebuie să intervin o fac şi, de obicei, rămân mulţumiţi.

Moldovenii sunt reticenți în ceea ce privește potențialul turistic al Moldovei. Tu cum reacționezi în așa situații?

Foarte mulţi chişinăuieni nu cunosc deloc istoria oraşului în care locuiesc. Oamenii nu citesc, practic, nimic. Atunci când băştinaşilor din Orheiul Vechi li se explică precum că locul în care trăiesc reprezintă un loc unic în lume, nimeni nu credea că străinilor le este interesant să vadă „pietroaiele noastre”. Astăzi, acei oameni reticenţi şi-au deschis până la urmă pensiuni. Din fericire, lucrurile se schimbă, dar este nevoie de timp. Oamenii noştri trebuie educaţi cu privire la gusturi estetice, cultura deservirii, calitate şi desigur să fie curajoşi să lupte cu greutăţile, fie că e vorba de deservirea unui număr mare de turişti, lipsa lor, sau instituţiile de control din ţară.

Citisem impresiile de călătorie a unei americance despre aflarea ei în țara noastră. Povesrea că a apelat la o agenție de turism din Chișinău și încercau să o convingă să nu vină în Moldova că nu are ce vedea aici. Cum comentezi așa o situație?

Angajata agenţiei e o persoană care a ajuns să lucreze în turism din pură întâmplare şi îi este indiferent ce impresie lasă clienţilor. Este regretabil. Pur şi simplu foarte mulţi angajaţi din sfera turismului, iar aici mă refer chiar şi la şoferii unor hoteluri, nu au nici cea mai vagă idee despre istoria şi geografia Republicii Moldova. Uneori anume şoferii sunt puşi în situaţia de le arate turiştilor locurile interesante din Chişinău şi din afara lui.

Revin la întrebarea de mai sus, cum te faci cunoscută ca și ghid de turism?

Încerc să îmi ajut colegii de breaslă (sau agenţiile de turism) atunci când, din varii motive, se întâmplă să nu poată face faţă sau au probleme de sănătate. În meseria noastră de cele mai multe ori ghidul este considerat a fi un om de fier, căruia nu i se poate întâmpla nimic. Recomandările colegilor şi implicit ale turiştilor sunt cele mai utilizate metode. Pentru mine şi colegii mei contează mult ca turiştii să rămână mulţumiţi şi să recomande şi altora să ne viziteze. Numai aşa vom putea creşte calitatea serviciilor turistice în Moldova.

Ce abilități ar trebui să aibă un ghid de turism?

Asemenea poveştii lui Ion Creangă, “Soacra cu trei nurori”, ghidul trebuie să aibă un ochi la spate, or siguranţa turiştilor şi asigurarea că respectă regulile de comportare la unele obiective din ţară este primordială. Asta se referă la toate categoriile de turişti, nu numai copiii. Sănătate de oţel, abilităţi intuitive bune, mult tact. Cunoaşterea foarte bună, cel puţin unei limbi străine, cunoştinţe temeinice nu numai despre istorie, cultură, arhitectură, dar câte ceva din absolut toate domeniile de activitate. Turiștilor le place să discute cu ghizii nu numai despre obiective turistice, dar absolut despre orice. Încercăm să rămânem oameni în orice situaţie. În domeniul turismului avem o vorbă la care ţin mult – ghizii reprezintă cartea de vizită a unei ţări.

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară ȘSAJ