Gloria Jigău este un ghid de turism în Republica Moldova. Deși țara noastră nu are ieșire la mare sau munți, avem locuri frumoase, iar interesul pe care îl au cetățenii față de țară și explorarea locurilor natale denotă că avem ce admira acasă. Gloria planifică și organizează călătorii în Moldova pentru turiștii străini, iar satisfacția muncii este pentru ea cel mai bun catalizator. Cum e să fii ghid de turism în Moldova și ce avantaje prezintă activitatea dată, aflați din interviul de mai jos.

Daniela Gorincioi: Am mai realizat interviuri cu tine referitor la meseria de ghid de turism în Moldova. Suntem în a doua lună din anul 2022. Ce noutăți sunt în domeniul turismului din Republica Moldova?

Gloria Jigău:  La Ministerul Culturii avem departamentul Turism unde se lucrează asupra strategiei de dezvoltare 2020-2025, se elaborează noi metode de formare a traseelor turistice.

DG: Cum se vede turismul în Moldova în anul 2022?

GJ: Turismul în Moldova este nesigur. Dacă înainte de pandemie turiştii făceau rezervări cu minim 6 luni înainte, anul acesta atât eu, cât şi colegii mei contăm pe rezervările exprompte făcute deja de turiştii care s-au cazat deja la hotelurile din Chişinău sau urmează să se cazeze în câteva zile.

DG: Cum a fost anul 2021 pentru tine, ca și ghidă de turism?

GJ: Pentru mine personal primul turist a fost abia pe 12 iulie 2021, însă nu mă pot plânge că au fost turişti puţini. Având în vedere pandemia ce a afectat populaţia Republicii Moldova, pot spune ca a fost un an bun (nu vreau să-l supăr pe Cel de sus). Am avut turişti mai pretenţioşi, şi mai puţin pretenţioşi, dar care, spre final, toţi au rămas mulţumiţi de cele văzute.

DG: Ce așteptări au avut turiștii străini în momentul în care ajung în Moldova și ce impresii au apoi?

GJ: Turiştii străini din anul trecut nu au fost pretenţioşi din cale afară. S-au aşteptat să fie deserviţi la cel mai înalt nivel şi ca moldovenii care îi deservesc să respecte normele sanitare impuse de pandemie: să poartă mască atât în spaţii închise, cât şi, în unele cazuri, şi în spaţii deschise.

DG: Contextul pandemic a dezvoltat, forțat cumva, turismul din Moldova. Pensiunile și vinăriile din țară au trebuit să regândească oferta lor. Tu cum vezi această dezvoltare?

GJ: Unele pensiuni, care au un flux mare de turişti, au fost nevoite să impună purtarea măştii de către personal şi verificarea clienţilor cu privire la disponibilitatea vaccinului anti-Covid. Dar la alte pensiuni, la cele ce geografic se găsesc mai departe de capitală, aceste aspecte nu prea erau respectate.

DG: Crezi că concetățenii noștri și-au schimbat opinia în ceea ce privește potențialul turistic al țării noastre?

GJ: Schimbarea opiniilor nu se poate realiza în câţiva ani. Ne trebuie mult mai mult timp pentru aceasta. Avem nevoie de turism sustenabil, ecologic care să nu dăuneze naturii. Moldovenii se împart în două categorii. Prima e formată din cei care cred că în Moldova nu prea ai ce arăta, dar şi locaţiile existente nu oferă condiţii cât de cât elementare cum ar fi prezenţa toaletelor pe traseu sau la obiective turistice. A doua categorie consideră că ceea ce avem la moment este un început promiţător şi putem să dezvoltăm şi mai mult locaţiile existente, oferindu-le turiştilor servicii suplimentare.

DG: Dacă e să gândim din perspectiva ultimilor doi ani, ai avut turiști veniți în Moldova pentru a doua or a treia oară? Cum văd ei acuma Moldova, în comparație cu prima dată când ne-au vizitat țara?

GJ: Chiar primul meu turist din 2021 a vizitat Moldova pentru a doua oară. El a ales să stea 24h şi să viziteze alte locuri decât Chişinăul, pe care l-a vizitat prima oară, când a stat la fel 24h. Înainte de pandemie, am avut un cuplu de englezi care au vizitat Moldova pentru a treia oară. Eu au revenit pentru a vizita hoteluri din Chişinău şi din regiuni, unde s-au putut delecta în voie cu vinuri produse în Moldova. Ei erau de părere că odată ce sticlele de vin sunt transportate în alte ţări, gustul vinului se schimbă. 

DG: Spre final, spune-ne ce alte pasiuni ai și cum obișnuiești să îți petreci timpul liber?

GJ: Pasiunea mea sunt călătoriile, anul 2021 am avut fericita ocazie să călătoresc împreună cu soţul meu destul de mult. Am vizitat castelul din Balcic (Bulgaria), reşedinţa de vară preferată a Reginei Maria, regiunea Cernăuţi, cetatea Hotin, şi Cetatea Albă din Ucraina, precum şi atracţii turistice din România, cum ar fi Strada Sforii din Braşov, Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Sighişoara, Salinele Turda şi Praid, Cluj Napoca etc.