Actorii sunt printre cei cărora pandemia le-a închis practic ușile, impunându-i să stea acasă. Fără repetiții, fără spectacole, fără aplauzele publicului și drive-ul premierelor, actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” își adună forțele pentru perioada când vor putea juca din nou. L-am promovat la o discuție sinceră pe Ghenadie Gâlcă, actor la naționalul din Chișinău, despre ce face în perioada carantinei și cum vede spectacolele online, în pandemie.

Actorii și dorul de spectatori

„Am jucat ultimul spectacol pe 10 martie, în sala mică, nu era foarte multă lume (sala are o capacitate de 72 de persoane) – am jucat, simbolic zic eu, „Copiii Foametei. Mărturii”. Ne sună până acum ecou în creier replicile acestui spectacol. După aia, eram încă în repetiții, aveam programată o premieră înainte de Paște – „Hamlet în sos picant” în regia lui Sandu Cozub. Am mai repetat o perioadă, apoi când au venit interdicțiile stricte, am renunțat la repetiții. Actorii au pauze de creație, cu familia, ocupându-se cu alte activități complementare pe care le mai desfășoară și duc dorul întâlnirii cu spectatorii”, ne-a povestit Ghenadie Gâlcă.

Comunicare online și despre teatru

„I-am provocat pe colegi să avem niște video-uri cu ce fac ei în carantină. Le-am dat un set de întrebări și i-am provocat să se filmeze, cu dor pentru spectatorul fidel. Mai dăm spectacole online, din cele pe care le avem filmate – apropo, dacă vi-i foarte dor de ele, le puteți vedea și online. Nu e aia, însă, nu e aceea să vezi un spectacol de teatru online. Artiștii sunt suflete vibrante, ei se hrănesc cu energia publicului, noi ne cunoaște spectatorii deja și e greu să compari cu un spectacol jucat în scenă, în regim live”, ne-a mai spus Ghenadie.

Timp berechet cu familia

„Marele avantaj este că, în sfârșit ne vedem familia suficient, observăm cum cresc copiii. Parcurg probabil una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții. Nu am avut până acum ocazia să petrec atât de mult timp util cu familia mea, să observ cu copiii evoluează, cunosc altceva, spun ceva nou. E fantastic. Eram oaspete acasă, câte 1-2 ore pe zi mă vedeau copiii, și atunci cu treabă. Acum, vorba Ruxandei, vin mai des pe la ele. Le-am lăsat ieri la țară și azi la amiază deja mă mustra conștiința că nu le-am sunat încă”, spune, mai în glumă, mai în serios, actorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.