Turismul este considerat unul dintre domeniile cele mai puternic afectate de epidemia de COVID-19. Acest domeniu se confruntă cu o scădere rapidă și bruscă a cererii și o creștere a pierderilor de locuri de muncă la nivel global. Cum au trecut peste primii doi ani agențiile de turism din Republica Moldova, dar și de ce au fost afectați cel mai mult? La aceste întrebări și multe altele vom afla răspuns din acest material.

Așadar, în ciuda rezistenței dovedite a turismului în răspunsurile la alte crize, profunzimea și amploarea pandemiei actuale au un efect de durată mai lungă asupra turismului internațional în comparație cu alte industrii.

Călătorul, fie el moldovean sau nu, dacă vrea să călătorească, trebuie neapărat să se înarmeze cu răbdare și cu informații cât mai actuale și cât mai oficiale. Oamenii au nevoie de o instruire exactă și de mai multe opțiuni pentru a alege varianta potrivită. De asemenea, datorită agențiilor de turism oamenii sunt mai în siguranță.

„Unde mă duc data viitoare în vacanță?”, întrebare actuală acum, adresată de foarte mulți dintre noi, în special după pandemia Covid-19.

COVID-19 continuă să afecteze masiv călătoriile obligând guvernele să impună interdicții și restricții pentru deplasările către diverse destinații. Așadar, cum s-au descurcat agențiile de turism pe timp de pandemie, ne spune Cernei Lilia, administrator „Donatella Tur” din Republica Moldova.

„A fost destul de greu din cauza datoriilor acumulate în urma rambursărilor pentru pachetele anulate din cauza COVID -19. Pentru o perioadă am schimbat și oficiul pe unul de cinci ori mai mic ca să putem face față greutăților. De la șase angajați am rămas cu unul singur, de aceea a fost foarte greu. Desigur că au existat și cazuri mai puțin plăcute când agențiile cu multe datorii față de turiști pur și simplu au dispărut cu tot cu bani. Astfel, în perioada de pandemie și de război a fost o curățare la propriu în acest domeniu.

A fost dificil, e puțin spus. Cine nu a rezistat desigur că a suspendat activitate și au plecat din domeniu pentru totdeauna. Cine a fost mai puternic prin multă muncă și responsabilitate maximă a făcut față și a trecut peste toate provocările.

În primul rând, avem o criză mare de cadre, pentru că în perioada de pandemie foarte mulți lucrători din domeniul turismului s-au reorientat spre alte domenii. Multe persoane au emigrat din țară. Respectiv, am rămas cu puține cadre cu experiență, iar pe cele noi nu am reușit să le instruim corespunzător din lipsa de timp. Foarte brusc s-a trecut de la pandemie la război”

„Astfel de la frica de a ne îmbolnăvi de COVID am trecut la frica de a muri sub gloanțe. Lumea nu se gândea la călătorii, dar la ce o să fie cu ziua de mâine, la buncăre și la provizii, nici de cum nu la vacanțe”, a declarat pentru ea.md Cernei Lilia.

„După cum agențiile de turism au avut doi ani grei de incertitudine, toate acestea au adus la situația de acum. Avem o cerere foarte mare de la turiști. O cerere supra normalității, iar noi nu reușim să răspundem la toate solicitările. Avem sute de mesaje pe zi la care nu prea facem față. De asemenea, există și lipsa locurilor disponibile în hoteluri pentru mai multe destinații. Cererea mare, scumpirile de combustibil la nivel global au determinat și scumpirile majore la vacanțe. Nici companiile de zbor nu sau așteptat la o astfel de cerere majoră și desigur nu erau pregătite, ceea ce se vede prin rețineri de zbor, anulări și haos total la capitolul zboruri în anul 2022”. 

„Turiștii sunt indignați pe agențiile de turism, deoarece cumpără de la noi pachetul direct neștiind de fapt că vina pentru modificările de zbor, scumpirile și alte momente neplăcute se datorează mai multor factori negativi la nivel mondial, care nu țin neapărat de agenția de turism, dar și de companiile operatoare mai mari și de companiile de zbor care la fel au avut de suferit și nu au fost pregătiți. Ca toate aceste probleme să fie evitate pe viitor turiștii trebuie să facă rezervări din iarnă pentru vacanțele de vară. Ceea ce nu s-a făcut în acești doi ani din motive bine știute de toți”.

„Este foarte bine și corect să rezervăm din timp călătoriile. Chiar dacă se întâmplă să fie pandemie sau război, banii oricum nu se pierd. Agenția de turism aleasă trebuie să fie responsabilă și cu feedback pozitiv pe piață”.

De asemenea, Lilia mai spune că acum, oamenii sunt parcă disperați după vacanțe, pentru că au presimțirea că acestea din nou se vor opri. 

„Într-adevăr acum vacanțele s-au scumpit foarte mult. Unele destinații de lux s-au dublat, dar chiar și triplat. Cu toate acestea, oamenii sunt interesați de călătorii. Sunt disperați și toți își doresc neapărat să meargă în vacanță, parcă ar veni <sfârșitul lumii>”.