Gara Feroviară din capitală este mai mult decât un loc în care oamenii vin și pleacă. Mai mult decât un loc predestinat întâlnirilor și despărțirilor. Sunetul locomotivelor contrastează puternic cu niște realități pe care unii nu le văd, iar alții le ascund sub preș sau le maschează prin niște declarații frumos ambalate, rostite de la tribune. Perimetrul Gării Feroviare arată toată durerea, neputința și sărăcia acestui popor, scrie agora.md.   

Femei gârbovite așteaptă zorii zilei pentru a-și așterne pe trotuare tinerețea, amintirile, momentele fericite și emoțiile. Pantofii cu care mergeau la întâlnire cu omul drag costă acum zece lei. Eșarfa pe care și-o punea pentru a flirta cu vântul – cinci lei. Sacoul primit în dar cu cine știe ce ocazie, rochia în care a trăit cele mai frumoase emoții, toate sunt acum de vânzare.

Peste câțiva metri, doi bărbați trecuți de prima tinerețe și-au scos întreg arsenalul de piese și l-au aranjat, ca la expoziție, pe drum. Telefoane stricate, casetofoane, microfoane, chei, briceaguri, căști pentru motocicletă. Toate se dau în schimbul unor sume simbolice.

Piața de vechituri de la Gara Feroviară este un simbol al umilinței unui popor gârbovit de griji, de neputință și de foame. Cu banii câștigați, cei mai mulți dintre vânzători abia de reușesc să facă pace cu propriul stomac. Când au noroc de zile cu belșug, câștigă atât cât să achite o parte din factura pentru energia electrică. Sau jumătate din factura pentru căldură. Iarna le este cel mai greu. Cumpărători mai rari, mai puțin dispuși să se oprească și să caute cu privirea vreun obiect de care ar avea nevoie. Nevoia i-a învățat, însă, ce înseamnă perseverența, de aceea își trăiesc viața pe trotuare. Când văd vreun  om al legii că se îndreaptă spre ei, își strâng la repezeală averile  în genți cu pătrățele. Îl privesc ca pe un Dumnezeu local și se roagă în gând să-i treacă cu vederea, să nu-i alunge.

Piața de vechituri de la Gara Feroviară este mai mult decât un punct comercial în care trecutul se vinde la un preț de nimic. Piața de vechituri de la Gara Feroviară este un simbol al umilinței unui popor gârbovit de griji, de neputință și de foame…

Sursă: agora.md