Legalitatea acordării garanțiilor de stat în valoare de 14,8 miliarde de lei pentru cele trei bănci falimentate (BEM, Banca Socială și Unibank) este investigată de Procuratura Anticorupție. Octavian Iachimovschi, procuror Anticorupție, a explicat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă.

“Colectăm dovezi. În acest dosar, am analizat responsabilitatea mai multor membri ai Guvernului. Inițial, au fost 4 membri. Pentru 2 dintre ei nu au existat suficiente probe. Este vorba despre Anatol Arapu (fost ministru al Finanțelor) și Oleg Efrim (fost ministru al Justiției). Iurie Leancă (fost prim-ministru) și Andrian Candu (fost ministru al Economiei) sunt acuzați în dosarul acordării garanțiilor de stat”, a adăugat Iachimovschi.

Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au beneficiat de garanții de stat acordate de către Guvern. Astfel, în luna noiembrie 2014, Executivul a decis acordarea sumei de 9,5 miliarde de lei, iar în martie 2015, suma de 5,3 miliarde de lei.

În 2014, Republica Moldova a fost zguduită de cel mai mare jaf bancar din istoria sa. Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost golite de 1 miliard de dolari SUA, iar până în prezent, nu s-a recuperat niciun leu. Ilan Șor, una dintre figurile menționate în raportul Kroll, a fost condamnat de Curtea de Apel. Vlad Plahotniuc, care este, de asemenea, menționat în raportul Kroll ca beneficiar al furtului de miliarde, a părăsit țara în iunie 2019.

Distribuie articolul: