Franca Viola este femeia care a reușit cu un „NU” să schimbe codul penal, devenind un simbol al curajului, sfidând amenințările și bârfele din partea bărbatului care a violat-o și a societății, care o impunea să se căsătorească cu cel care a „dezonorat-o”. 

Viola a fost prima italiancă care s-a împotrivit căsătoriei forțate și l-a denunțat pe bărbatul care a violat-o, devenit un exemplu în anii 1960.

Franca Viola locuia într-o familie modestă de fermieri, iar la vârsta de 15 ani se logodește, cu acordul părinților, cu Filippo Melodia, nepotul unui membru al mafiei locale și fiu al unei familii înstărite.

La scurt timp după, băiatul este acuzat de furt și numele său este asociat cu cel al crimei organizate. Tatăl fetei rupe logodna, iar Filippo emigrează în Germania. Peste câțiva ani, Filippo Melodia se întoarce acasă la Viola și o amenință pentru a se întoarce la el. S-a ajuns până și la a da foc casei fetei de la țară și distrugerea podgoriilor acesteia.

Situația degenerează pe 26 decembrie 1965, când agresorul intră în casa fetei de 16 ani, o lovește pe mama acesteia și o răpește pe Viola împreună cu fratele ei mai mic, care va fi trimis înapoi imediat.

Mai întâi este ținută într-o clădire izolată și apoi în Alcamo, acasă la sora Melodiei. Franca este violată de fostul ei iubit mai mult de o săptămână.

În ziua Bobotezei, poliția reușește să o elibereze pe fată, Filippo este arestat, dar este convins că va scăpa nepedepsit. La vremea respectivă, legea italiană îl ierta pe răpitorul care urma să se căsătorească cu victima sa.

Viola l-a denunțat în instanță pentru răpire, „violență trupească” și intimidare. Acesta nu luase în calcul curajul Violei, care, odată liberă, a luptat cu toată puterea pentru abrogarea articolului 544 din codul penal.

Franca Viola este prima „femeie dezonorată” care decide să nu se căsătorească și povestea ei devine un caz italian, ridicând controverse care au ajutat la schimbarea cursului istoriei. Fata îl denunță pe Filippo, care este judecat și condamnat la unsprezece ani de închisoare.

„Franca Viola și tatăl ei nu i-au spus „Nu” doar lui Filippo Melodia. Au spus „Nu” unui sistem de relații bazat pe opresiunea bărbatului asupra femeii au spus „nu” tuturor tabuurilor și fetișurilor care sunt pilonii acestor societăți arhaice ”, a scris Indro Montanelli despre caz.

„Nu a fost un gest curajos. Tocmai am făcut ceea ce îmi venea să fac, așa cum ar face orice fată astăzi: mi-am ascultat inima, restul a venit de la sine. Astăzi îi sfătuiesc pe tineri să-și urmeze sentimentele; nu e greu. Am făcut-o într-o Sicilia foarte diferită, o pot face pur și simplu uitându-se în inimile lor”, a spus Franca Viola.

Femeia are 73 de ani și locuiește în Italia.

Sursa: iasitvlife

Distribuie articolul: