Tânără fotografă din Republica Moldova, Georgeta Vrabie, cunoscută și ca Geta Bagheta, se confrunta cu probleme de inimă foarte grave la vârsta de doar 30 de ani. Crize de hipertensiune, aritmie, dispnee, oboseală pronunțată. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confrunta de ani de zile, până a ajuns la ușa chirurgului cardiovascular Medpark, Dr. conf. Aureliu Batrînac. Fotografa a avut încredere în echipa Medpark pentru o intervenție de înaltă complexitate pe inimă

Cât de banal n-ar suna, dar am scris în google: „cel mai bun cardiochirurg din Moldova”

Georgeta, pacientă: „Ultimii patru ani au fost dificili din punct de vedere psihologic, trăiam mereu cu teama că oricând se poate întâmpla ceva rău. Starea degrada cu fiecare an, iar în decembrie 2020, după o nouă criză, am decis să iau totul în mâinele mele, să înțeleg cauza problemei mele și să găsesc o soluție. Cât de banal n-ar suna, dar am scris în google: “cel mai bun cardiochirurg din Moldova” și mi-a apărut dr. Aureliu Batrînac. Am primit apoi și confirmarea de la alți prieteni, iar când am ajuns în fața cabinetului lui pulsul meu s-a stabilizat, după consultație m-am liniștit și nu știu cum să explic, dar am simțit instant că sunt pe mâini bune!”

Femeia s-a adresat la Medpark cu un diagnostic neclar și multiple simptome. În urma angiografiei prin Tomografie Computerizată s-au confirmat toate suspiciunile cardiochirurgilor Medpark.

Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular, director medical Medpark: „Am suspectat o anomalie congenitală (de la naștere) complexă și investigațiile ne-au confirmat diagnosticul – pe de o parte patologia rădăcinei aortei (stenoză și insuficiență gr.III-IV al valvei aortice), un anevrism mare a sinusului valsalva stâng și, pe de altă parte, coarctația aortei (îngustare severă). Așa cum arcul aortic era practic întrerupt, nu erau posibile operații minim invazive sau intervenționale și unica soluție a fost o intervenție pe cord deschis. Totodată, pentru că ambele patologii erau avansate, am luat decizia să rezolvăm cazul într-o singură etapă prin sternotomie. Dacă se făcea corecția pe etape, riscurile în cazul pacientei erau foarte mari.”

Intervenția chirurgicală de o complexitate fără precedent în Republica Moldova a durat aproximativ 6 ore, timp în care s-au efectuat mai multe intervenții simultan.

Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular, director medical Medpark: „După ce s-a oprit inima, am ridicat-o în poziție verticală pentru a putea monta o proteză vasculară de la aorta descendentă până la aorta ascendentă. Ulterior am recurs la reparația rădăcinei aortei. Aorta a fost tranzacționată în întregime, s-a excizat valva aortică și sinusul coronarian stâng, s-a detașat originea arterei coronare stângi. Valva aortiсă a fost înlocuit cu o proteză mecanică (din cauza calcificării n-a fost posibil de efectuat repararea valvei), s-a înlocuit sinusul coronarian stâng cu o proteză vasculară.”

Malformațiile congenitale ale inimii

Depistate cel mai des în copilărie și tratate tot atunci, malformațiile se soldează rar cu intervenții efectuate la maturi. În experiența echipei cardiovasculare Medpark, însă, au fost mai multe cazuri de acest fel, dar de o complexitatea mai redusă. Aceasta înseamnă că pacienții trebuie să fie foarte atenți la simptome și să se adreseze la medic înainte ca problema să devină critică.

Georgeta, pacientă: „Deși aveam o stare de sănătate foarte gravă, am avut absolută încredere în dr. Aureliu Batrînac și echipa spitalului Medpark. Oamenii apropiați din jur au fost mirați de ce sunt atât de calmă înainte de intervenție, dar aceasta mi-a insuflat domnul doctor. Totul a trecut cu succes, am avut senzația că operația a durat 5 minute, deși a fost una foarte complexă.”

Centrul Cardiovascular Medpark este singurul centru cardiologic din Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ şi diagnostic cardiologic, cardiologie intervenţională, cardiochirurgie și staționar. Sinergia dintre aceste domenii permite identificarea celui mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, în special în cazurile complicate sau de urgenţă.

P