Dacă lupți mereu cu senzația de foame, probabil te întrebi ce ar putea fi în neregulă cu tine. Motivele pot fi diferite, la fel și soluțiile. Cel mai bine e să îți analizezi atent regimul zilnic și să descoperi motivele reale, pentru a le putea aplana eficient.

Problema poate fi în mâncare

Gogoașa aceea delicioasă părea prea bună pentru a o rata. Dar acum vrei altceva. Gustoase pentru moment, băuturile dulci, bomboanele și produsele de patiserie nu îți oferă energie de durată, așa că în curând îți este din nou foame. Alegeri mai bune: orice conține fibre, cereale integrale, fructe sau legume, grăsimi sănătoase (somon, nuci, avocado) și proteine ​​slabe (cum ar fi ouă, fasole, pui la grătar).

Este vorba de stres

La început, corpul tău elimină foamea cu un hormon numit adrenalină. Dar dacă grijile tale rămân un timp, sistemul tău crește nivelul unui alt hormon, cortizolul. Acesta te poate face să vrei să mănânci tot ce se vede. Când stresul scade, nivelurile de cortizol scad și pofta de mâncare revine de obicei la normal.

Hidratarea insuficientă

Uneori, când crezi că trebuie să mănânci, ești de fapt deshidratat. Deci poate încerci să bei mai întâi puțină apă. Încă ești flămând? Acest lucru îți permite să înțelegi că ai nevoie reală să mănânci ceva. Și pentru că ai băut deja apă, e mai puțin probabil să mănânci în exces.

Glicemia ridicată

Când mănânci carbohidrați dulci sau amidon, cum ar fi gogoși, produse de patiserie sau sifon obișnuit, aceștia trimit mult zahăr în sistemul tău, deodată. Astfel, corpul tău eliberează hormonul insulină, care ajută celulele să-l folosească drept combustibil sau să-l depoziteze pentru mai târziu. Dar acest potop de zahăr poate determina corpul tău să producă mai multă insulină decât ai nevoie. Acest lucru poate scădea prea mult zahărul din sânge și poate cauza din nou foame.

Posibilitatea unui diabet

Această condiție înseamnă că corpul tău are o problemă energetică. S-ar putea să-ți fie foame, deoarece organismul tău crede că are nevoie de mai mult combustibil. Dar adevărata problemă este că ai probleme cu schimbarea alimentelor în combustibil. „Polifagie” este cuvântul pe care medicii îl folosesc pentru a desemna foamea extremă și poate fi un simptom al diabetului zaharat. De asemenea, s-ar putea să slăbești, să urinezi mai mult și să te simți mai obosit. Discută cu medicul dacă ai oricare dintre aceste simptome.

Posibilitatea unei sarcini

În timp ce unele viitoare mame se simt prea grele pentru a mânca mult în primele câteva săptămâni, altele pot simți că le este foame tot timpul. De asemenea, s-ar putea să ai poftă de alimente noi sau să te simți rău la gândul că mănânci lucruri pe care obișnuiai să le iubești. Dacă crezi că acesta ar putea fi motivul din spatele durerilor tale, un kit de testare de la farmacie îți poate spune dacă acesta este cazul. Dacă este, consultă medicul pentru a confirma rezultatele.

Mănânci prea repede

Când îți devorezi mâncarea, s-ar putea să nu-i dai corpului tău suficient timp pentru a observa că ești sătul. Mâncatul încet este, de asemenea, mai satisfăcător, așa că mănânci mai puțin. Te poate ajuta să te concentrați următorul truc: ia mușcături mai mici, mestecă bine și bucură-te de mâncare. Acordă-i aproximativ 20 de minute și vezi dacă încă ți-e foame.

Emoțiile tale sunt la conducere

Mulți oameni apelează la „mâncăruri pentru confort” atunci când sunt supărați, plictisit, triști sau deprimați. S-ar putea să fi auzit definiția de „mâncat emoțional”. Care este starea ta chiar înainte de a mânca? Dacă nu ți-e foame, încearcă să faci ceva care îți place. Și dacă descoperi că deseori te simți stresată sau anxioasă, poate dorești să discuți cu medicul sau cu un consilier pentru a planifica modalități sănătoase de a gestiona aceste emoții.

Ai o tiroidă hiperactivă

Te poate face obosit, nervos, capricios și înfometat tot timpul. Discută cu medicul dacă observi oricare dintre aceste simptome. Dacă descoperi că ai o problemă cu tiroida, o poți gestiona de obicei cu medicamente sau intervenții chirurgicale sau ambele.

Nu dormi suficient

Lipsa somnului poate schimba echilibrul hormonilor foamei (leptina si grelina) într-un mod care te poate face să vrei sa mănânci mai mult. De asemenea, te poate înclina spre gustări care au mai multe calorii și mai multe grăsimi pentru a satisface această dorință.

Distribuie articolul: