Bomboanele sau buchetele de flori primite în dar ar putea reprezenta un pericol pentru angajații din sistemul public. Cel puțin asta susține Șeful Direcţiei Generale Anticorupţie Ion Pruteanu.

Omul legii a declarat pentru cotidianul.md că odată acceptând asemenea atenții, dascălii, medicii, juriștii sau polițiștii se pot aștepta să fie vizitați de mascați. Altfel spus, cei care oferă darurile pot fi acuzați de dare de mită, iar cei care le primesc – de luare de șpagă.

„Avem o reglementare legală în care este foarte clar stipulat că orice angajat al statului, indiferent ce servicii prestează, fie că e profesor, medic, jurist, judecător sau polițist. În legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, agentul public nu are dreptul să accepte și să primească cadouri. Este o restricție clară”, a declarat Direcţiei educație anticorupție a CNA.

Mai mult, fiecare cadou primit ar trebui să fie declarat. Totuși, spune Pruteanu, există posibilitatea ca legislația să permită nedeclararea darurilor oferite în semn de atenție sau mulțumire.

Conform datelor oficiale, în 2018, la linia naţională anticorupţie au fost recepţionate peste 200 de apeluri, dintre care în 62 de cazuri a fost vizat învăţământul preșcolar. La fel, pe parcursul anului trecut au fost intentate 26 de cauze penale în sistemul educaţional, dintre care şase se referă la activitatea educatorilor din grădiniţe.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: