Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018. Festivalul este dedicat filmelor care au un caracter etnografic și își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale. În competiția filmelor din ediția 2018, au fost înscrise 722 de producții din 85 de țări. În acest context, filmul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI, în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat marele premiu „Cel mai bun film etnografic”.

Festivalul este deschis tuturor creatorilor de film care doresc să contribuie la construirea patrimoniului cultural național sau internațional. Iar juriul ediției a VI-a a fost format din mari personalități ale cinematografiei românești: prof. Copel Moscu (președintele juriului), prof. Grigore Gonța, actrița Eugenia Maci, dar și mai tineri Cristi Toporan, regizor și director artistic Digi24, și Evelina Cîmpean, director FIFE Zlatna.

 

Filmul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018, de SYMBOL MEDIA (Moldova), co-produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și HI-FI PRODUCTION (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.

Filmul este la al doilea festival și la al doilea succes consecutiv, fiind premiat pentru prima dată, ca cel mai bun film pe tema “Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE 2018, din Rusia.