Scriitorul Vasile Ernu a publicat recent mai multe poze din municipiul Strășeni. Acesta s-a aflat într-o călătorie, la „sugestia unui amic”. 

Strășeni este un municipiu din partea centrală a Republicii Moldova, reședința raionului cu același nume. În 2008 avea o populație de 18.311 locuitori și suprafață de 60,82 km². (20.800 locuitori la 1 ianuarie 2018). Orașul Strășeni este situat la 23 km de Chișinău, în direcția nord-vest, pe malul râului Bâc. Orașul este amplasat în regiunea de codri a Moldovei. Ziua orașului este celebrată la 27 octombrie. Este situat în valea râului Bâc, lângă pădurile cunoscute sub numele „Codri”.

O stradă din municipiul Strășeni

Satul cu această denumire e menționat documentar ca sat la 20 martie 1545, când Alexandru Voievod, domnul Moldovei, confirmă mănăstirii Pobrata o jumătate de moșie pe care călugării o aveau în dar de la jupâneasa Frățiman cu satul Curluceni. La 4 iulie 1774 îl aflăm în stăpânirea mănăstirii Frumoasa, cu 84 de gospodării cu răzeși și mazili. Orașul avea 2 preoți, biserica a fost construită în anul 1785, alături de alta veche. Sat mare și frumos, în anul 1870 aici erau 596 gospodării, 1840 bărbați și 1110 femei. Gospodarii țineau prisăci, vii și livezi frumoase, erau lemnari, tâmplari vestiți. La 6 ianuarie 1873 zemstva județeană trimite la Strășeni primul medic cu studii superioare, pe doctorul Feodor Constantinovichi Scordeli. La 1 iulie 1877 satul avea o bibliotecă sătească, iar în anul 1910 avea 2 școli și o biserică.

Panoramă

Cum arată clădirea Consiliului Raional Strășeni

Din spusele celui mai bătrân locuitor din oraș I. Țurcanu în vârstă de 98 de ani, care a auzit din mărturisirile bunicului său, că undeva pe dealul Coșnei, un oarecare Teofan, străger, a construit o casă în care stăteau străgerii ce vegheau Chișinăul. Cu toți străgerii conducea însăși Teofan. Odată cu apariția localității, de la cuvântul străgeri s-a tras toponimul Strășeni.

Stradă din municipiul Chișinău

Vedere în afara orașului Strășeni

O biserică din municipiu

Pur și simplu: o frumusețe

Localitatea, începând cu a doua jumătate a sec. XX, s-a dezvoltat intens, devenind un centru industrial important din republică.

Ce spune scriitorul Vasile Ernu despre municipiul Chișinău:

„Am fost la Strășeni sâmbătă pe ploaie Un amic a zis să văd orașul. Cred că nu am intrat în el din 89, pe margine trec anual. E la câțiva km de ai mei din Vatra. Strășeni e la 20 km de Chișinău, are 18.000 locuitori. De aici vin Zdob și Zdub. Ce sare în ochi: incredibil de îngrijit mai ales în contextul economic actual. Străzile toate asfaltate nou, asta chiar pare greu de crezut. Am mers și pe multe străzi lăturalnice.

Zona verde, parcul bune amenajat – dar asta nu mai e o noutate deja în RM: e tradiție și o revenire la ea. Dar apreciez mereu. Școlile renovate tare bine, cu spatii verzi, cu stadioane: cel puțin cele trei importante. In interior nu am intrat, vacanță. Apariția blocurilor noi e deja o obișnuință dar aici proximitatea capitalei da imbold serios. In 30 minute ești în oraș. Are şanse să devină oraș rezidență pentru Chișinău mai ales că are loc pentru dezvoltare case. Ideal e să re-facă ruta tren iute – 20 minute ești la Gară în capitală. Să scapi de mașini.

Am băut o cafea buna și mâncat ceva tare bun: dar am mai spus, alimentarea publică tip Horeca a făcut un salt neașteptat de mare în RM. In vale am văzut și un soi de zonă industrială de tip nou cu o școală profesională tehnica tip german.

Asta rămâne de studiat că e ceva mai deosebit. Așa în fugă, Strășeni lasă o impresiei de oraș bine administrat. Repet: în contextul unei crize economice și sociale de peste 30 de ani. Am înțeles că e o doamna primăriță Valentina Casian, de trei mandate, aleasă cu scoruri mari. Merită probabil dacă o votează cu 80% şi mai e şi pe cont propriu din ce înțeleg. Hai că poate vin mai aplicat să vedem cum se descurcă poate se mai molipsesc și alții. Sunt sigur că sunt probleme dar contează și prima impresie cu toate că eu am ochiul destul de format. Ah, și pasarela e renovată: ehe, iernile 88,89 cum treceam pe aici. Voi reveni că e curios. Piața o vizitez într-o sâmbătă, au una regională tare”.

Sursa informației: wikipedia.

Sursa pozelor: Vasile Ernu.