La nordul Republicii Moldova, în raionul Edineț, se află un sat pitoresc, Cuconeștii Vechi descoperim o Rezervație cultural-naturală pe o suprafață de aproape 100 de hectare, situată în perimetrul fostului sat Cuconeștii Vechi. De aproape 10 ani această Rezervație este ocrotită de Asociația cultural istorică Noua Galilee.
Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din 1606-1607. Pe vatra satului au fost găsite rămăşiţele unei staţiuni din paleoliticul mijlociu, distrusă în mare parte de apele Prutului. Tot aici au fost identificate vechi aşezări umane datînd din paleoliticul tîrziu şi o aşezare tripoliană. În anul 1817, satul Cuconeşti pe Prut se afla în proprietatea consilierului de stat Sandu Feodosiu, care stăpînea 51 de gospodării ţărăneşti, 250 fălci de arătură, 450 fălci de fînaţuri.
În 1858 Cuconeştii ajung în stăpânirea generalului Ivan Grabbe, având la acea dată 70  de familii ţărăneşti. În 1875 în sat erau 98 de gospodării în care trăiau 559 de locuitori.
Iar, în toți acești ani membrii asociației au dezvoltat următoarele locații:
✅Troița și Foișorul de pe Prut;
✅Fântâna cu colac de piatră;
✅Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu;
✅Scara Memoriei cu baptisteriu pe râul Prut;
✅Ruinele bisericii Sf. Arhanghel Mihail;
✅Pomul Recunoștinței;
✅Cimitirul străvechi.
Rezervația cultural-naturală ”Cuconeștii Vechi” este printre puținele arii protejate în țară care îmbină trei elemente – istoric, cultural și natural!
Pentru vizite vă rugăm să vă programați în prealabil la tel. +373 61092717.
Sursa fotografiilor: Mihail Bortă, paroh la biserica Sf. Spiridon din Chișinău și director al Asociației Noua Galilee ce patronează Rezervația cultural naturală Cuconeștii Vechi.
În context, puteți citi un interviu despre potențialul turistic al localității Cuconeștii Vechi.