Ungheni este un important oraș cu statut de municipiu din partea central-vestică a Republicii Moldova, este reședința a raionului omonim. Localitatea este situată pe malul estic al Prutului, în dreptul satului omonim din România, cu care a alcătuit în trecut aceeași localitate. Primăria municipiului Ungheni a postat pe o rețea de socializare imagini fermecătoare din centrul municipiului Ungheni.

 

Situația geografică specială, la răscruce de drumuri, a constituit cheia pentru ascensiunea Ungheniului la statutul de urbe. Datorită unei atare așezări, s-a decis în anii ’70 ai secolului XIX construcția căii ferate Chișinău – Iași, care să treacă prin Ungheni.

Piața Independenței din municipiul Ungheni

Piața Independenței din municipiul Ungheni, locul unde se desfășoare evenimente social-culturale

 

Orașul se află la o distanță de 105 km de municipiul Chișinău, la 85 km de municipiul Bălți și la 45 km de municipiul Iași (pe automagistrală și la 21 km pe calea ferată). Cu o populație de peste 38 de mii de locuitori (2016), este al 6-lea oraș ca mărime din țară.

Iniţial, localitatea s-a numit Unghiul, probabil de la configuraţia locului pe care s-a constituit. Aici rîul Prut formează, prin cotire bruscă, un unghi perfect. Abia peste două secole, în anul 1645, aşezarea apare menţionată cu numele său actual, Ungheni.

Lucrurile în acest sens s-au amplificat după 1812, odată cu anexarea Moldovei dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus. Cum providenţa l-a aşezat la răscrucea marilor căi de comunicaţie şi, mai important, între două mari centre economice: Iaşi şi Chişinău, soarta micului sătuc era pecetluită: posibilităţile sale de dezvoltare, avantajele pe care le oferea erau evidente. Nu a trebuit să treacă mult timp ca noul stăpîn să înţeleagă rostul.

Împins încoace de interese geopolitice, Ungheniul i se arată acestuia destul de propice ca avanspost spre Europa de sud-est.

Tototdată, recomandăm citiți articolul unde o să aflați obiectivele turistice ale raionului Ungheni.

Distribuie articolul: