Dacă știi care sunt factorii declanșatori ai migrenelor, ai șanse mai mari să te confrunți mai rar cu această problemă care îți poate afecta calitatea vieții. Descoperă alimentele care provoacă dureri de cap și evită-le pe cât posibil!

 

Bananele şi avocado

Aceste două alimente nu par să creeze probleme de sănătate şi este ciudat să le incluzi pe o listă de alimente de evitat, dar pot provoca migrene unora. Nu le consuma mai ales dacă sunt prea coapte, deoarece atunci crește nivelul lor de tiramină, un declanșator tipic al durerii. Tiramina se găsește în anumite alimente şi poate provoca eliberarea de norepinefrină. Acest neurotransmițător duce la constricția vaselor de sânge și la dilatarea ulterioară, despre care se crede că este un mecanism al atacurilor de migrenă.

Toate cele care au monoglutamat de sodiu

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar care poate fi un declanșator al migrenelor pe lângă alte reacții adverse neplăcute pe care le poate da. Este adăugat în mâncarea chinezească, dar îl poți găsi şi pe etichetele multor alimente din comerţ, cum ar fi supele instant, chipsurile, inclusiv sub denumirea de glutamat monosodic, E621 sau MSG, pentru că este cel mai folosit potenţiator de arome. Este considerat sigur de către agenţia medicală FDA (Food and Drug Administration), dar numai o doză de sub un gram pe zi.

Un studiu din 2024 a arătat că la unele persoane migrenele au fost declanşate de alimentele care conţin monoglutamat de sodiu. S-a observat şi efectul placebo, în care oamenii prezintă dureri de cap după ce consumă alimente despre care cred că au potenţiator de arome.

Carnea procesată

Migrenele pot fi date și de cărnuri care sunt procesate şi conţin nitrați, cum ar fi mezelurile, ca salamul. Un studiu a arătat că nitritul de sodiu a provocat dureri de cap la majoritatea participanţilor la cercetare care l-au consumat. Oxidul nitric poate declanșa migrene prin dilatarea vaselor de sânge din creier, activând sistemul trigeminovascular, implicat în migrene.

Ce alte alimente pot da migrene

– roşiile şi sosul de tomate,

– ceapa crudă,

– băuturile cu îndulcitor aspartam,

– citricele,

– pâinea proaspătă.

Distribuie articolul: