Dacă starea dinților tăi contează, într-adevăr, pentru tine, atunci limitează pe cât este posibil consumul alimentelor de mai jos: 

Grapefruit și lămâi

Foto: 9am.ro

Citricele sunt fructe incredibil de sănătoase, care oferă mulți nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, conținutul ridicat de zaharuri naturale și acizi din aceste fructe pot fi dăunătoare smalțului dinților, iar deteriorarea acestuia pot duce la multe alte probleme de sănătate. Încearcă să mănânci lămâie și grapefruit în cantități limitate și imediat după ce ai mâncat, spălă-te pe dinți, astfel încât acizii să rămână în gură cât mai puțin timp posibil.

Morcov

Foto: sodelicous.ro

În timp ce morcovii sunt benefici pentru sănătatea ochilor, pentru frumusețea pielii și în procesele anti-îmbătrânire, ei pot dăuna dinților. Rădăcină strălucitoare conține acizi destul de concentrați, care distrug smalțul dinților. În plus, dacă îți plac morcovii cruzi – întregi sau sub formă de bețișoare de legume – există riscul să-ți rămână mici așchii pe dinți, căci leguma este foarte dură.

Vin

Foto: agrobiznes.md

La fel ca și citricele, strugurii sunt neobișnuit de bogați în acizi din fructe (apropo, foarte utili, dar nu și pentru dinți), concentrația acestora crește și mai mult în timpul procesului de fermentare. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa integrității smalțului dinților și a sănătății dentare, în general. În plus, vinurile roșii conțin substanțe colorante, care, dacă sunt consumate frecvent, pot schimba culoarea smalțului, făcând-o mai întunecată.

Băuturi carbogazoase dulci

Foto: noi.md

Orice medic stomatolog îți va spune că băuturile carbogazoase (chiar și în versiune dietetică, fără zahăr) ar trebui aruncate, dacă sănătatea dentară este importantă pentru tine. Zahăr, acizi, coloranți și conservanți – toate acestea cauzează mari daune smalțului.

Murături

Foto: unica.rețete.ro

Castraveții, roșiile și alte murături conțin inevitabil oțet, iar acidul acetic este una dintre cele mai periculoase substanțe pentru dinți. Deteriorează grav smalțul, cresc sensibilitatea și privează dinții de apărarea lor naturală împotriva cariilor dentare. Desigur, nu ar trebui să renunți complet la murături, ci să încerci să le consumi în cantități limitate și asigură-te că poți să-ți speli dinții imediat după masă.

Recomandăm o vizită profilactică la un cabinet stomatologic o dată la jumătate de an, pentru a evita procedurile mai scumpe cum ar fi: protezarea dinților.

 

Distribuie articolul: