Pandemia prin care trecem nu doar introduce schimbări majore în lumea întreagă, dar scoate la iveală anumite aspecte și  probleme din societate, care s-au agravat odată cu răspândirea COVID – 19. Una dintre aceste probleme este felul în care este afectată calitatea vieții femeilor. Cum se face că, anume femeile sunt cele care au cel mai mult de suferit, în urma consecințelor sociale ale noului coronavirus, află mai jos.

Își asumă de 3 ori mai multe treburi gospodărești decât bărbații

UN Women a realizat un articol informativ prin care a scos la iveală date alarmante. Spre exemplu, poate nu cunoșteai, dar la nivel global, anume femeile reprezintă 70% dintre lucrătorii din sectorul sănătății și serviciilor sociale și tot ele își asumă de trei ori mai multe treburi gospodărești neremunerate decât bărbații.

„Întrucât majoritatea lucrătorilor din sectorul sănătății sunt femei, anume ele sunt expuse celor mai mari riscuri. Majoritatea sunt și mame și au grijă de membrii familiei. Sarcina responsabilităților familiale, deja disproporționată mult în perioadele normale, continuă să le pună presiune pe umeri. Prin urmare, femeile sunt supuse unui nivel de stres considerabil, a declarat Directoarea Executivă a UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Acces limitat la servicii

De exemplu, atunci când serviciile de sănătate sunt suprasolicitate, accesul femeilor atât la serviciile de îngrijire înainte și după naștere, cât și la contraceptive, se diminuează. Aceasta este o preocupare din ce în ce mai presantă, având în vedere evoluția COVID-19.

„Conform informațiilor colectate, în ceea ce privește intervențiile de sănătate din Asia, produsele de igienă menstruală nu făceau parte inițial din echipamentul de protecție individuală al lucrătoarelor medicale”, a declarat Mohammad Naciri, Directorul Regional al UN Women pentru Asia și regiunea Pacificului.

Izolarea și carantina crește riscul violenței

În gospodăriile în care există presiuni și probleme de violență în familie, în perioada aplicării strategiilor de izolare și carantină riscul unei astfel de violențe tinde să crească. Informațiile obținute de la unele comunități afectate indică faptul că în acest moment apar tendințe similare din cauza COVID-19.

Mai mult afectate de efectele economice COVID -19

Totodată, devine din ce în ce mai evident faptul că femeile vor fi afectate mai mult de efectele economice ale COVID-19, fiindcă mai multe femei au locuri de muncă slab remunerate, nesigure și informale. Întreruperile, inclusiv cele de circulație, ar putea să le împiedice pe femei să-și câștige existența și să răspundă la necesitățile de bază ale familiilor lor, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei Ebola.

Întrucât tot mai multe țări și regiuni închid școlile și instituțiile de îngrijire a copiilor pentru a opri răspândirea COVID-19, noi bariere împiedică capacitatea femeilor de a se implica în activități plătite. La nivel global, femeile continuă să fie plătite în medie cu 16% mai puțin decât bărbații, diferența de remunerare fiind de până la 35% în unele țări. În perioade de criză ca aceasta, femeile trebuie să facă deseori o alegere nedreaptă și uneori imposibilă de a renunța la munca plătită pentru a-și îngriji copiii acasă.

Ce e de făcut?

UN Women a emis un set de recomandări, menite să pună necesitățile și liderismul femeilor la baza acţiunilor eficiente de răspuns la COVID-19:

  • Asigurarea disponibilității datelor dezagregate pe sexe, inclusiv cu privire la diferite rate de infectare, efectele economice diferenţiate, povara disproporţionată a responsabilităţilor familiale, precum şi incidenţa violenței în familie şi a abuzului sexual;
  • Includerea dimensiunii de gen şi a experţilor în domeniul egalităţii de gen în procesul de elaborare a planurilor de răspuns şi de alocare a resurselor bugetare pentru a consolida expertiza de gen în cadrul echipelor de răspuns;
  • Oferirea de asistenţă în mod prioritar femeilor din prima linie a acţiunilor de răspuns, spre exemplu prin
    îmbunătăţirea accesului la echipamente de protecție individuală prietenoase femeilor şi la produse de igienă menstruală pentru lucrătoarele din sectorul sănătății și serviciilor sociale, precum şi programe de lucru flexibile pentru femeile care au şi responsabilităţi familiale;
  • Asigurarea participării femeilor, în mod egal, în procesele decizionale privind acţiunile de răspuns şi în planificarea impactului pe termen lung;
  • Asigurarea incluziunii femeilor, inclusiv a celor mai marginalizate, în mesajele de sănătate publică;
  • Elaborarea strategiilor de atenuare ce vizează în mod specific efectele economice ale pandemiei asupra
    femeilor şi prevăd dezvoltarea rezistenţei femeilor;
  • Protejarea serviciilor de sănătate esenţiale pentru femei şi fete, inclusiv a serviciilor de sănătate sexuală
    şi reproductivă;
  • Prioritizarea serviciilor pentru prevenirea și combaterea violenței bazate pe gen în comunităţile afectate
    de COVID-19.