Multe femei care s-au infectat cu SARS-CoV-2  susțin că după vindecare, au experimentat cicluri menstruale anormale, dureri puternice și chiar lipsa ciclului menstrual. Revista ea.md a stat de vorbă cu medicul ginecolog Cristina Ipati care spune că nu s-a demonstrat încă o legătură directă între aceste modificări și COVID și subliniază faptul că orice perioadă de stres intens poate afecta menstruația.

Tulburările intervenite în ciclul menstrual nu figurează pe lista efectelor secundare comune cauzate de Coronavirus. Nu există studii ample care ar demonstra acest lucru. După doi ani de la declanșarea pandemiei, medicii de specialitate pot face o concluzie: COVID-19 afectează ciclul menstrual“, a declarat Cristina Ipati.

 

O cauză ar fi stresul

Orice perioada de stres intens poate afecta starea de bine a organismului, cu atât mai mult un diagnostic de COVID-19. Potrivit puținelor studii existente, COVID-19 produce efecte și asupra menstruației la o mare parte dintre pacient. Multe dintre ele nu știu cum să interpreteze schimbările și dereglările produse.

Puteți să ne confirmați dacă ați întâlnit în practica Dvs. cazuri de dereglare a ciclului menstrual pe fondul COVID-19?

Există foarte multe confesiuni ale pacientelor care au avut COVID-19, legate de faptul că ciclul menstrual a rămas dereglat pentru o perioadă de câteva luni de la contractarea virusului. Ele mărturisesc că după ce și-au revenit din boală, au avut cicluri menstruale neregulate, menstruații neobișnuite, lipsa menstruației, dureri menstruale mai accentuate și alte simptome care le-au făcut să se îngrijoreze. Spre regret, nu există suficient de multe studii pe baza acestui subiect, însă infecția cu SARS-CoV-2 produce efecte care îngrijorează“, a mai spus medicul.

Mecanismul de dereglare a ciclului menstrual după COVID este mai degrabă nespecific. În literatura de specialitate nu există încă niciun studiu care să descrie un mecanism specific, prin care virusul ar afecta ciclul menstrual.

O posibilă explicație ar putea fi faptul că în orice  situație de stres, inclusiv în perioada Covid-ului, este eliberat un hormon numit cortizol, care atenționează organismul asupra existenței unei amenințări. Nivelurile crescute de cortizol pot afecta ciclul unei femei prin dereglarea axei hipotalamo-hipofizaro-cortico-suprarenale, odată cu scăderea producției de estrogen și progesteron“, a explicat Cristina Ipati.

Cum trebuie abordată sănătatea feminină în perioada pandemică

Iată care sunt cele mai frecvente cazuri raportate?

  • Cicluri menstruale mai ușoare sau mai grele decât de obicei
  • Cicluri menstruale mai frecvente (mai puțin de 24 de zile distanță)
  • Durata mai lungă a menstruației (sângerare mai mult de 7 zile)
  • Spotting (sângerări intermenstruale)
  • Sângerare menstruală abundentă cu sau fără cheaguri
  • Absența menstruației (două sau mai multe luni fără perioade)
  • Simptome mai grave ale sindromului premenstrual

Lipsa menstruației poate fi un alt efect al COVID-19

Dereglarea axei HPA (hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenală), cea care controlează reacțiile corpului nostru la stres, poate duce la o lipsă a menstruației sau chiar la spotting, între menstruații.

O altă explicație validă ar fi cea că prezența ciclului menstrual servește unui scop: acela de a ajuta femeia să rămână însărcinată, biologic vorbind. Însărcinate pot rămâne femeile ”sănătoase”, iar când organismul dă semne că nu ar fi sănătos, inclusiv printr-o infectare cu SARS-CoV-2, corpul oprește întreg mecanismul de ”producere” a sarcinii, anulând implicit ovulația și menstruația“, mai spune medicul.

Care ar fi perioada de dereglare a menstruației post-COVID?

“Din fericire, cercetătorii au observat că majoritatea participanților la studiile care s-au efectuat în acest sens, au revenit la volumul și durata ciclului menstrual la câteva luni după infectarea cu COVID-19. Este foarte individual și desigur mai depinde și de vârsta, antecedentele ginecologice ale femeii, cât și alte patologii cronice”.

E necesară consultația specialistului în așa situație?

Dacă sunt careva schimbări sau dereglări ușoare, atunci nu, doar de o monitorizare mai minuțioasă. În cazul în care menstruațiile sunt foarte abundente, cu cheaguri și deja alterează starea funcțională a organismului, atunci, categoric da. Dar dacă o femeie știe că a suportat această infecție virală și ca rezultat au apărut unele dereglări sau are careva îngrijorări, atunci eu încurajez consultația ginecologului, fiindcă aceste stări de îngrijorare/frică, la fel pot duce la stări de stres ceea ce poate acutiza sau agrava situația“.

Un control de rutină niciodată nu poate fi în plus.

Soluția pentru dereglările menstruale din timpul pandemiei, este evitarea stresului, menținerea unui stil de viață cât mai activ (în limitele permise), evitarea infectării și, nu în ultimul rând, vaccinarea, pentru că vrem cu toții să oprim pandemia. În cazul în care dereglările sunt pronunțate sau persistă mai mult timp, sigur că trebuie să vă adresați ginecologului.

Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviu și timpul acordat. Vă dorim succese mai pe mai departe.

Deși trăim vremuri grele, echipa ea.md îți aduce informații din actualitatea zilei, Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md. Poți face și o singură donație!

Distribuie articolul: