Odată cu apariția nou-născutului în familie, de cele dese ori, bărbatul ajunge să simtă puternic pe pielea sa o schimbare – libidoul scăzut al proaspetei mămici. Acesta depinde de felul în care a decurs sarcina și de experiența de parenting pe care o are femeia. Psihologul Ana Niculăeș precizează însă un lucru important: faptul că nu își dorește sex la fel de mult ca înainte nu înseamnă că nu își mai iubește partenerul sau că a pierdut interesul față de el. Este o situație temporară.

„Dacă soția nu vrea să facă sex, după ce vei citi acest articol discută cu partenera și vezi care din cele menționate o afectează, după care încercați să găsiți împreună o soluție. Comunicarea este crucială. Anumite presupuneri și resentimente pot doar crea tensiune și conflicte”, este sfatul psihologului pentru bărbați.

Simte o insuficiență cronică de somn. Un studiu publicat în The Journal of Sexual Medicine susține că cu fiecare oră de somn dormită în plus, crește probabilitatea de a avea sex cu 14%. Tot acest studiu susține că femeile cu o durată medie de somn raportează o excitare genitală mai bună în comparație cu femeile care au o durată a somnului mai mică decât media.

„Una din clientele mele menționează: „Mă simt extenuată și emoțional amorțită. Mi-ar place să mă simt sexy pentru scumpul meu soț, dar simt doar un gol. Din cauza insuficienței de somn, funcționez pe autopilot, încerc să fac față rutinei zilnice, dar seara pur și simplu cad moartă.”

Cu ce poți să o ajuți? Ajut-o să reușească să doarmă cât mai mult. Dacă nimeni din familie sau rude nu o poate ajuta zilnic, ar fi bine să angajați o dădacă. Dacă nu vă permiteți o dădacă, atunci în weekend oferă-te să te trezești mai devreme și să te ocupi de îngrijirea copilului în timp ce mama poate să doarmă un pic mai mult. Mamele de asemenea apreciază foarte mult ajutorul legat de îngrijirea casei. De mai multe ori femeile au menționat că cel mai bun preludiu pentru ele este atunci când soțul spală (cu plăcere) vasele.

Simte o suprasolicitare tactilă. E important să nu iei lucrurile personal, tăticule, dar în momentul în care mama a ținut în brațe toată ziua bebelușul, uneori  ultimul lucru pe care și-l dorește este să fie atinsă de tine. Spațiul personal este un factor important pentru unele mămici, care sunt copleșite de senzațiile tactile în exces. Au senzația că toată lumea vrea o parte a corpului ei și că ele nu mai simt niciun control asupra propriului corp. Unele femei descriu senzația că se simt folosite sau chiar violate.

„Da, știu, sunt cuvinte foarte puternice, cândva oamenii trăiau în comunități și în creșterea copiilor erau implicate mai multe persoane, astfel această presiune era resimțită mai puțin. Și aceasta este una din explicațiile pentru numărul în creștere al femeilor care suferă de depresia postnatală. Copiii au nevoie de atașamentul mamei, astfel ei se simt în siguranță și se dezvoltă armonios. Dar acest lucru poate deveni copleșitor pentru mame, este similar situației când 10 persoane vorbesc odată și nu se opresc, la un moment dat vrei doar să îți acoperi urechile și să-i rogi să înceteze. „Atunci când soțul mă atinge cu conotație sexuală, încep să mă simt iritată și efectul este opus intenției lui. Pur si simplu îl resping, am nevoie de spațiu”, mi-a mărturisit o clientă.”

Cum poți să o ajuți? Găsește modalități să iei copilul din brațele ei cât mai des posibil. Joacă-te cu copilul în timp ce ea pregătește mâncarea sau își face duș. Discutați despre divizarea timpului și un orar de petrecere a timpului separat cu tatăl și copilul. Cereți ajutor de la rude să stea cu copilul. Atunci când mama are timp pentru ea fără copil acest lucru îmbunătățește starea ei și modalitatea de relaționare a ei cu ceilalți. Unele vor să fie alături de copil, dar să nu îl țină în brațe, iar altele au nevoia să iasă din casă. Discutați pentru a verifica ce i se potrivește mai mult partenerei dvs. Și este nevoie de multă răbdare din partea bărbatului în această perioadă când apropierea intimă are de suferit, dar vestea bună e că situația nu va dura veșnic. Cu cât mai mult spațiu personal are mama, cu atât mai repede își va dori să fie ținută în brațele tale și mângâiată de tine.

Îi este frică de un act sexual dureros. Cu părere de rău, unele nașteri decurg diferit de cum era planificat. După naștere femeia simte puternice dureri și organele ei cele mai sensibile sunt puternic afectate. Uneori e nevoie de săptămâni sau chiar luni de zile ca să își revină, nemaivorbind de faptul cum arată după naștere. Aceste frici sunt suficiente că să descurajeze orice inițiativă din partea ta.

„O proaspătă mămică susține: „Ideea de a face sex după naștere era terifiantă pentru mine. Aveam mai mari emoții decât când am făcut prima dată sex. Actul în sine a fost ok, nu am avut dureri, dar emoțional eram poate preocupată și eram convinsă că va fi dureros.”

Cum poți să o ajuți? Cel mai bine să discutați cu medicul obstetrician ginecolog să vă explice care ar fi perioada de abstenență sexuală în funcție de felul în care a decurs nașterea. În rest, este nevoie de răbdare și suport emoțional, să îi confirmi că vei aștepta atâta timp cât va fi nevoie să se refacă atât fizic, cât și emoțional. Iar dacă este prea dificil să aștepți, sexul nu se limitează doar la penetrare vaginală discutați ce vi se potrivește și găsiți o soluție împreună, pentru a primi satisfacție fără a atinge zonele afectate.  Mângâierile și atingerile piele pe piele sunt foarte importante, așa că încercați să descoperiți ce vi se potrivește.

Ea alaptează. Odată cu nașterea, hormonii eliminați asigură alăptarea pentru supraviețuirea bebelușului și este și o metodă de contracepție, dar acești hormoni de asemenea frânează libidoul sexual.  Biologic este firesc, vaginul este mai uscat și acest fapt creează o senzație de disconfort pentru femei în timpul sexului.

„Tătici, vă rog, nu-i cereți să înceteze să alăpteze de dragul sexului! Alăptarea joacă un rol critic în formarea sistemului imunitar la copil și este importantă atât pentru dezvoltarea fizică, cât și emoțională a copilului!  Iar cu timpul, o dată cu apariția ciclului menstrual, libidoul mamei o să revină.”

Cum poți să o ajuti? În primul rând, dacă insiști să faceți sex, folosește cât mai mult lubrifiant. Dacă vaginul nu este suficient lubrifiat, sexul poate fi dureros. Verifică cu ea, dacă este suficient sau dacă e nevoie de mai mult lubrifiant. Deseori mămicile tinere recunosc că sexul după naștere poate fi ca mersul la sala de fitness, când ești suficient de motivată mergi, te bucuri că ai reușit să faci asta. În niciun caz nu trebuie să o convingi sau să o forțezi! Dar fiind atent cu ea, având grijă de nevoile ei, poate să devină mai receptivă. Plus, țineți cont de faptul că femeia are nevoie de o perioadă de preludiu mult mai lungă în comparație cu bărbatul indiferent dacă a născut sau nu. În jur de 15-20 de minute de preludiu, așa că focusează-te pe conectarea dintre voi și oferă-i plăcere. Începe cu orice zonă în afară de sâni sau vulvă și încet, dar sigur înaintează.

Are o imagine de sine negativă. După ce o femeie a născut, ea este conștientă de kilogramele în plus pe care le are, la care se adaugă burtica, adorabilă înainte de naștere, astăzi o porțiune moale și inestetică. Acest lucru o face să gândească că nu poate fi văzută ca fiind atractivă, simte rușine și o preocupă transformarea ei corporală.

„O mămică susține:  „Mă simt foarte urâtă după naștere, sunt plină de cicatrici și nu reușesc să mă pieptăn sau să mă machiez. Modul cum partenerul mă atinge mă ajută să mă simt mai bine, eu simt că el crede că eu sunt sexy și acesta mă face să mă simt mai bine.”

Cum poți să o ajuți? Amintește-i  cât de mult o iubești și spune-i că este frumoasă. Las-o să simtă (fără ca să o atingi sexual) că o adori și că ții la ea foarte mult. Dacă faci comentarii de genul: „Când planifici să mergi la sala de fitness?” Sau „Ești sigură că ai voie să mănânci asta, credeam că ești la regim pentru a slăbi…” Mesajul pe care îl transmiți de fapt este că te preocupă faptul că în timpul sarcinii a adăugat în greutate. Iar ea are nevoie de câteva luni pentru a reveni la forma anterioară, dar de multe ori acest lucru nu este posibil, din cauza anumitor schimbări hormonale.  Apreciază la ea lucruri care nu țin de exteriorul ei.

Ea are nevoie de prezența ta. Femeile au nevoie să se simtă conectate înainte de a face sex, în timp ce bărbații au nevoie de sex pentru a se simți conectați. Și apare cercul vicios. Bărbatul simte frustrare dacă nu face sex pentru a se simți conectat, iar femeia îl simte deconectat de ea și nu își dorește apropierea fizică.

„O mămică povestește: „La sfârșitul zilei sunt extenuată, iar el are așteptarea ca eu să-l distrez și să fiu vedetă porno în dormitor. Dar mie mi-ar plăcea să primesc un pic de afecțiune și atenție după o zi lungă…”

Cum poți să o ajuți? Oferă-i toată atenția ta, chiar dacă doar pentru 10 minute, seara când ai revenit și copilul doarme. Dacă este posibil mai des, e și mai bine! Deconectează televizorul și telefonul și discută cu ea. Întreab-o cum a fost ziua ei, cum se simte în calitate de mamă, ce este cel mai dificil pentru ea, cu ce poți să o ajuți, arată-i interes în ceea ce simte și ce este important pentru EA. Când ea simte că ești în mod autentic interesat de starea ei, acest lucru o face să se simtă în siguranță și este dispusă să se deschidă. Și cel mai probabil la un moment dat o să fie gata să sară pe tine.

De ce dacă vei insistata să faceți sex nu vei obține ceea ce îți dorești? Imaginează-ți că ești foarte stresat la serviciu, șeful ți-a suflat în ceafă toată ziua și ești epuizat și te doare capul. Abia aștepți să ajungi acasă, să faci un duș și să mergi la culcare. Dar când ajungi acasă afli că soția vrea să invite oaspeți. Și tu înțelegi că nu ai chef de musafiri, dar soția insistă că ea se va ocupa de totul, și nu o să dureze mult și n-o să trebuiască să te implici prea mult. Iar tu stai acolo ca un zombi și abia aștepți toată lumea să plece acasă, iar tu să mergi la culcare.

Momentul în care vei pune presiune, acesta va afecta mult relația voastră de cuplu. Interesant este faptul că în cuplurile armonioase, partenerii susțin că viața sexuală contribuie cu 20% la satisfacția în cuplu. Iar cuplurile în care există tensiune, atribuie importanței vieții sexuale – 80%. Respectiv, pentru a îmbunătăți relațiile sexuale în cuplu, rezolvați celelalte aspecte și acest lucru va asigura un sex incendiar.

Mai multe articole utile legate de relații găsiți pe site-ul psihologului Ana Niculăeș.