La sudul Moldovei, Rodion Sobcenco face agricultură ecologică și a devenit unul dintre primii cultivatori de cătină albă din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre noi am auzit de ea de la bunici, care o savurau iarna în renumitul ceai de cătină, notează Agora. 

Fiind economist, fără prea multă experiență în agricultură a învățat din greșeli și a reușit. Acum, livada de cătină albă se întinde pe o suprafață de 6 ha.

„Istoria s-a început cinci ani în urmă când am luat hotărârea să fac ceva pentru suflet mai mult – asta era ideea de agricultură. Am cumpărat pământ anume aici. Eu sunt din Chișinău și mă interesa zona centrală ca să plantez nuci. Din mai multe cercetări am aflat și am studiat și am ales să mă ocup cu cătina”.

„Să plantezi livada e ușor, de a o menține nu e greu. E greu atunci când vrei să fii eco, cu certificare ECO”

Rodion Sobcenco

 

Cele șase hectare de livadă se află în conversie pentru a obține certificat ECO.

Investițiile în plantația de cătină ajung până la 10 000 euro pentru un hectar.

„Dacă vorbim de cifre, de la șapte până la zece mii de euro la hectar trebuie să fie investit. Pregătirea solului, material săditor, sârmă, apă, toate momentele care sunt necesare”.

Rodion privește cu optimism în viitor.

 

„Rezultatele care sunt la moment sunt destul de pozitive, da e greu, multe momente sunt nu așa cum visam eu, dar e bine, mergem înainte. Este o bucurie sufletească când vezi rezultatul pe care l-ai obținut cu nopți nedormite, nervi, străduința pe care ai depus-o, oamenii care te-au ajutat la aceste chestii, e un plus emoțional foarte mare”.

În afară de fructele în stare proaspătă și congelate, Rodion vrea să obțină un produs procesat din cătină.

Sursă: Agora.md