De câteva săptămâni, în zilele de weekend, Casa Fermierului adună producătorii autohtoni din toată țara la târg. Organizatorii au renunțat la orice taxă în favoarea fermierilor. Le oferă spațiu gratuit pentru ca aceștia să-și poată vinde rodul muncii din acest sezon, notează Agora.

„Casa Fermierului este un spațiu recent lansat și este destinat atât producătorilor autohtoni cât și vizitatorilor, potențialilor cumpărători care au nevoie de un produs bun, natural, crescut pe deal sau în grădini și adus aici din satele și raioanele țării noastre”, spune Doina Cernavca, organizator.

Alexandru, împreună cu părinții, au cules ultimele fructe de zmeură din acest sezon și le-au adus la târg.

„Creștem zmeură iar plantația noastră se întinde pe o suprafață de 3 hectare. Este ecologică pentru că nu folosim niciun produs chimic în procesul de îngrijire. Toate lucrările le facem manual. Deja de 6 ani, împreună cu părinții îngrijim plantația, culegem zmeura din care facem dulceață fiartă, zmeură cu zahăr și lichior. Obținem un produs natural, proaspăt”.

„De la 08.00 la 16.00, cumpărătorii găsesc produse, DE ACASĂ, la preț de producător”

„Am ieșit la târg astăzi cu miere de rapiță, de tei, miere de sulfină, fagure, miere de salcâm, miere cu cătină care e foarte bună acum, avem cocktail apicol făcut din patru componente: polen, propolis, lăptișor de matcă și miere de salcâm. E foarte bun pentru imunitate la copii și toată familia”, spune apicultorul Dumitru Secara.

„Avem mere foarte bune, dulci, gustoase. Aici avem trei sorturi dar avem încă sorturi de iarnă. Aici, la Casa Fermierului invităm pe toți cumpărătorii, veți găsi foarte multe produse direct de la producătorul autohton. Mai avem și suc de mere, produs de noi care nu conține absolut niciun adaos. De anul acesta am început și suc să facem pentru ca să nu dăm merele aproape pe gratis la cei care procură”, povestește Aurica Vrancea, agricultor.

„Un litru de suc natural de mere, produs de familia Vrancea, costă 13 lei”

„Fiecare vânzător care o să-l vedeți la Casa Fermierului este cel care sădește, udă, strânge această roadă, o aranjează în lăzi sau coace biscuiții care sunt aici și asta de apreciat pentru că vrem să devenim o umbrelă pentru producătorii autohtoni și un pod dintre producători și consumatori”.

„Participarea la asemenea târguri ne ajută mult. În această perioadă e mai greu de comercializat produsele noastre într-o piață obișnuită. Chiar dacă se găsesc câteva locuri libere nu reușim să vindem multe, iar locurile bune sunt ocupate. Comerțul stradal nu se permite și de aceea, asemenea târguri ne sunt de ajutor, mai ales în cazul zmeurei care se alterează repede”, spune Alexandru, fermierul are o plantație de zmeură.

„În ultima vreme, ajungând la pensie, am încercat să fac un lucru bun. Avem patru ani de zile de când în seră am făcut o uscătorie, ceva foarte interesant. Uscăm fructe, legume, poamă, am început chiar și plante medicinale. Uscăm tot cu energie solară, la o temperatură nu înaltă, dar calitatea foarte înaltă”.

La Casa Fermierului mai puteți găsi gherete, la fel cu produse locale: carne și mezeluri, produse de patiserie, fructe, legume și pește. Târgul are loc în fiecare weekend și se află pe str. Calea Basarabiei, 42.