Cu siguranță postul nu este doar despre mâncare, dar mulți dintre noi întâmpină mari greutăți anume la acest capitol și nu se pot concentra pe ce este cu adevărat important. Astăzi vă venim în ajutor cu câteva idei despre alimentele interzise în post pe care le puteți înlocui în rețele voastre.

Laptele

Laptele se poate înlocui foarte ușor în orice rețetă. Puteți folosi lapte de soia, lapte de orez, lapte de ovăz sau lapte de migdale.

Iată o rețetă simplă de preparare a laptelui de migdale: Corina Dascălu pregătește lapte vegetal și ne spune cum folosim ulterior zațul de migdale rămas (Video)

Untul

Untul se poate înlocui foarte ușor cu margarina vegetală. Totuși, trebuie să citiți cu atenție eticheta înainte de achiziționare, căci nu toate tipurile de margarină sunt de post. De asemenea, puteți înlocui untul cu ulei de floarea soarelui, de porumb sau de rapița.

Iaurt

Exista și iaurt de post, deși asta poate suna straniu. Iaurtul de post este realizat din soia sau din nucă de cocos și este un substitut foarte bun pentru iaurtul clasic.

Ouă

Cel mai comun înlocuitor pentru oua este tofu moale; aceasta poate fi folosit cu succes în rețete. De asemenea, în cazul prăjiturilor se mai pot folosi piureurile din diferite fructe (mere, banane sau prune) sau iaurtul de soia.

Brânza

Există mai multe tipuri de brânză de post, însă înainte de a cumpăra asigurați-vă că nu conține caseina (proteina din lapte). De asemenea, puteți înlocui brânza rasă cu tofu ras, cu toate ca acesta din urmă nu se va topi la fel de ușor precum brânza.

Carne

Pentru mulți, carnea reprezintă o parte importantă a alimentației și este greu de eliminat din dietă. Cu toate acestea, în zilele noastre există o varietate de produse similare, precum burgeri sau friptură din soia sau tofu.

Ciocolata

Sigur imposibilitatea de a mai mânca ciocolată îi determină pe mulți să aleagă să nu țină post, însă vestea bună este că nici nu trebuie să ne abținem de la ciocolată în această perioadă. Există multe sortimente de ciocolată, în special cele cu conținut ridicat de cacao, ce nu conțin lapte și pot fi folosite la pregătirea prăjiturilor sau pot fi consumate și ca atare.

Iată cum să prepari ciocolată vegană, fără prelucrare termică, după rețeta oferită de Dorina Turculeț-Chihai.

Gelatina

Probabil multe dintre gospodine au fost dezamăgite că nu pot pregăti un anumit desert din cauza că gelatina este un produs de origine animală. Vesti bune: gelatina poate fi înlocuită cu succes cu agar, un gelifiant natural ce se regăsește în magazinele naturiste, dar și pe rafturile supermarketurilor de la noi.

Smântâna

Smântâna se poate înlocui foarte ușor în rețete folosind iaurt de soia. De asemenea, se poate folosi varianta vegană a smântânii, ce nu conține lapte de origine animală.

Maioneza

Este foarte simplu să ne pregătim chiar noi o maioneză de post cu care să înlocuim clasica maioneză. Nu avem nevoie decât de 100 ml lapte de soia, două lingurițe de muștar, 1/2 linguriță suc de lămâie, sare și piper. Amestecăm ingredientele până obținem o compoziție omogenă și ne putem bucura de o maioneză delicioasă de post.

Sperăm că v-am ajutat să substituiți ingredientele care vă lipsesc atât de mult și să vă stabiliți un meniu pe plac.

Sursa: Gustos:ro

Foto: Pexels.com