Varvara Cobozeva, altădată artistă de circ, astăzi actriță a Teatrului alternativ M.A.D.E., a făcut dezvăluiri emoționante pentru Ea.md. Deoarece entuziasmul necondiționat a devenit o calitate rar întâlnită, ne-am cerut să stăm de vorbă. Ceea ce am aflat...depășește orice închipuire.

Varvarei Cobozeva îi sclipesc ochii atunci când vorbește despre teatru.

„La început a fost circul. De mică îmi plăceau animalele. Le studiam comportamentul. Ca să poți interacționa cu ele, mai ales ca să le poți dresa, trebuie să le înțelegi firea și gândirea. La 10 ani practicam echitația. Citeam multă literatură despre animale, iar la școală, la lecțiile de biologie, luam pisicile sau cățeii mei de-acasă ca să explic legitățile reflexului necondiționat de exemplu. Mi-am dorit să devin veterinar, dar plata pentru facultate era mult prea mare și locuri la buget puține.  O colegă de clasă lucra în circ și mi-a făcut cunoștință cu doamna care căuta un dresor. Aveam 18 ani atunci și am început cu un număr foarte modest care s-a lăsat cu 7 ani lucrați în circ. Porumbeii mei au apărut și în filmul regizat de Valeriu Jereghi, „Сотворение любви”.

Varvara a mai lucrat pe scenele din Ucraina și China. În orașul Shenzhen din China s-a reținut doi ani, după care a revenit acasă. Unii o recunosc după prestația sa în emisiunea „Românii au talent”. A mers acolo însoțită de porumbeii dragi. Dar oare cum îi dresează?

„Nu pot să vă dau prea multe detalii, este secretul meseriei. Dresajul durează de la 4 la 5 luni. Eu locuiesc la bloc, iar porumbeii la ferma unde închiriez un spațiu pentru ei. Folosesc hrană specială ca să îi dresez și poate nu o să vă vină să credeți, dar partea cea mai importantă nu sunt nici pe departe gustoșeniile, ci buna cunoaștere a comportamentului păsărilor. E important să le observi atent obiceiurile și să te folosești de ceea ce ai aflat. Iar mai important decât asta este să dezvolți o relație de prietenie cu porumbeii.”

Astăzi Varvara are 37 de ani și un bagaj plin de vise. A acceptat să se implice în proiectul cunoscut ca Teatrul M.A.D.E., în care nu se vorbește deloc, ci se dansează și se execută elemente surprinzătoare de acrobație. L-a cunoscut pe fondatorul teatrului, Ianoș Petrașcu, pe când făcea regie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Aici vine partea uimitoare. Practic toți banii pe care îi câștigă teatrul de pe urma spectacolelor, sunt reinvestiți în teatrul M.A.D.E.

„Se întâmplă să rămânem chiar în pierdere după un spectacol. Noi nu avem luxul teatrelor subvenționate de stat. Nu avem nici măcar o sală de spectacole. Le închiriem pe cele disponibile. Avem de plătit pentru costume, salarii. În fine, este foarte greu să supraviețuiești ca un teatru privat. Așa s-a născut proiectul nostru comercial, „Made for JOY”. Actorii noștri participă în calitate de „albinuțe” sau „statui vii” la petreceri corporate și alte evenimente private.”

Și aici urmează surpriza. O bună parte din onorariile ridicate de Varvara la petreceri, tot spre teatru sunt direcționate.

Am întrebat-o: „cu ce rămâi și care este câștigul tău în toată povestea asta?”

„Rămân cu o satisfacție enormă și cu visul că vom crește foarte mari. Facem ceva ce nu face nimeni la noi în țară. Poate nu o să mă înțelegeți, dar entuziasmul și pasiunea pentru Frumos ne mișcă înainte. Nici măcar prestațiile noastre la petrecerile corporate nu sunt comerciale sau lipsite de artistism. Tot ce facem încercăm să menținem la nivelul de artă. Nu facem „haltură”, cum numesc mulți participarea artiștilor la petrecerile private. Abordăm foarte serios fiecare ieșire pe scenă. La petreceri, actorii ies pe scenă cu senzația că evoluează pe una din cele mai importante scene ale lumii, indiferent de public. Așa facem arta să ajungă în cele mai ascunse colțuri ale țării.”

„Practic toate câștigurile mele pentru prestațiile cu porumbeii la petreceri merg spre finanțarea Teatrului M.A.D.E., căci avem nevoie de costume noi, să arendăm săli de spectacole, să achităm salariul antrenorilor care lucrează cu actorii noștri.”

Teatrul M.A.D.E., care ne-a uimit cu spectacolul Șah/Mat ,în care Varvara joacă unul din rolurile principale și „Nu striga la mine” pregătește acum un nou spectacol, așa că foarte curând, veți fi așteptat în loja principală. Veți vedea plasticitate, mișcare corporală inedită, emoție, dans și acrobație. Mai jos, o puteți vedea pe Varvara și porumbeii săi la concursul televizat „Românii au talent”:

Sursa video: Vimeo

 

Distribuie articolul: