O imensă și înfricoșătoare gorilă se ridică din câmpurile pașnice de orez de la marginea capitalei cambodgiene Phnom Penh. Cu toate acestea, nu este reală! Este creația artistului Mean Tithpheap (37 de ani), realizată din 500 de anvelope vechi de bicicletă și motocicletă. Sculptura înfățișează celebrul personaj King Kong din filmul cu același nume, lansat în 1933.

Tithpheap cere aproximativ 3.000 de dolari pentru o „statuie” King Kong, cel mai solicitat model al său, în funcție de dimensiune. În prezent, el lucrează la o statuie a Căpitanului America pentru o cafenea, iar intrarea în atelierul său este păzită de o cobră uriașă confecționată tot din cauciucuri.

Cu 40 de „sculpturi” realizate până acum pentru clienți, inclusiv elefanți, șerpi, dragoni și păsări, Tithpheap speră că alții îi vor urma exemplul și vor folosi cauciucul și plasticul aruncat în mod creativ, contribuind la evitarea poluării mediului. „Am ales anvelopele vechi de biciclete și motociclete pentru a crea astfel de animale, deoarece acestea sunt deșeuri și, prin reciclare, putem ajuta mediul”, a declarat artistul pentru AFP. Cambodgia se confruntă cu o provocare semnificativă în gestionarea deșeurilor, cu toate că guvernul depune eforturi. Populația în creștere, veniturile și consumul în creștere și urbanizarea extinsă depășesc capacitățile de colectare și tratare a deșeurilor. Reciclarea eficientă a plasticului este aproape imposibilă în Cambodgia, unde consumul de plastic este răspândit, iar infrastructura de gestionare a deșeurilor este deficitară, conducând la poluarea cursurilor de apă și a zonelor verzi.

Distribuie articolul: