O expoziție din 20 de ii cusute de membrele Clubului MăiestIA din Republica Moldova, a fost inaugurată în Senatul Spaniei. Expoziția cu genericul „Femeia și Cultura”, a fost organizată de către Ambasada Republicii Moldova la Madrid.

La inaugurarea expoziției, din 22 martie, a participat Pilar Llop Cuenca, președinta Senatului, ambasadoarea RM în Spania, Violeta Agrici, și fondatoarea MăiestrIA, Stela Moldovanu.

Stela Moldovanu, fondatoarea proiectului, a menționat pe pagina sa de facebook că din cauza pandemiei expoziția nu este deschisă pentru publicul larg, în schimb deschiderea oficială a evenimentului poate fi văzută online.

„Îi sunt recunoscătoare dnei Ambasadoare Violeta Agrici pentru invitație, grijă și organizare. Suntem onorate să fim prezente în cel mai important for al Spaniei cu realizările noastre, iar cel mai tare îmi pare bine că spaniolii vor afla pe viu ce înseamnă adevărata cămașă cu altiță, înainte de a fi înregistrată în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO”, spune Stela Moldovanu.

„Azi nu mai coasem din necesitate, azi coasem de plăcere, pentru a ne limpezi mintea, pentru a ne face ordine în gândire, pentru a ne elibera ochii de ecranele telefoanelor mobile. Azi ne reconectăm cu rădăcinile noastre viguroase și ne alimentăm din trecutul nostru bogat pentru a avea ce transmite muzeelor din viitor. Suntem femei active, venim din domenii diferite, suntem profesoare, medici, funcționari publici, arhitecte, juriste, traducătoare, însă toate avem aceeași pasiune care ne-a descoperit bucuria creației” – Stela Moldovanu.

„Ceea ce vă prezentăm astăzi, sunt 20 de replici ale cămășilor autentice românești, cusute în ultimii 2 ani, de femeile din Clubul MăiestrIA în acțiune, cea mai tânără dintre noi având doar 22 de ani! Ne dorim să transmitem prin această expoziție cultura tradițională bogată a neamului nostru și certitudinea că femeile în ziua de azi sunt în stare să creeze și să se dedice pasiunii lor fără renunțe la familie, copii, bucătărie, afaceri, comunități, caritate, politică.

Vă mulțumim pentru deschiderea pe care ați avut-o pentru realizările noastre și vă suntem recunoscătoare că ne-ați oferit această gură de aer într-o perioadă în care frumusețea parcă nu are dreptul la viață”, a conchis fondatoarea MăiestrIA.

Președinta Senatului Spaniol, a ținut să distribuie evenimentul pe rețelele sociale: „Găzduim expoziția „Femeia și cultură” în #Senat, pe care am inaugurat-o împreună cu ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Spaniei, Violeta Agrici. O expoziție de bluze tradiționale, patrimoniu cultural, realizate de femei”.

Cămășile cu altiță, create de membrele grupului MăiestrIA, vor fi admirate în Senatul Spaniol până pe 31 martie.

Sursa: Facebook / Stela Moldovanu

Autor: Daniela Arapan, stagiară