De mai bine de 12 ani își duce meseria mândră. Lucrările ei au atins culmile Universului, iar cămășile brodate de ea au ajuns prin Anglia, Germania, Italia și chiar Irlanda. Lidia Bojescu din satul Mereni, raionul Anenii-Noi deține o adevărată bogăție în propriul atelier. 

Pasiunea pe care o are a apărut întâmplător. După ce postul de muncă pe care l-a avut timp de 9 ani a fost închis, Lidia a trebuit să-și găsească cum să câștige bani pentru un trai decent acasă. „Am rămas fără serviciu și atunci am hotărât să fac ceva ce nu este în sat. Am început cu curățarea pernelor, am cumpărat o mașină de curățat pernele și am început să activez. Într-o bună zi mi-am dat seama că eu vreau să fac ceva de mână și am început a broda bluzițe”.

Până a ajuns să știe cum se brodează corect o IE, Lidia a trecut prin mai multe etape. „Pe atunci credeam că dacă are o fâșie între altiță și râuri, înseamnă că este o  IE. După ce am descoperit șezătoarea „Basarabia” am înțeles că nici pe departe nu e ceea ce trebuie să facem”. 

Lidia Bojescu povestește că a început să învețe tradițiile și canoanele unei II și tocmai după aceea a început să le brodeze. „De la elemente foarte mici am început să brodăm. După ce am văzut că avem cerințe mult mai mari, iar cu mâna se broda foarte încet, am hotărât să cumpăr o mașină de brodat.  Am învățat așa să brodez, încât să fie întocmai ca de mână. Sunt respectate întocmai canoanele unei ii: cerul, crețul și râurile”.

Femeia spune că la moment are 8 cămăși cusute cu mâna, iar 5 dintre ele au plecat peste hotare. „La cămașă depui suflet.  E ca și cum ai crescut un copil și îl trimiți în lume, așa mă uit eu la cămășile mele”.

Lidia spune că o lucrare se realizează aproximativ de la 6 la 9 luni.

Foto credit: Diana Botnaru