Termenul de „doula” începe să devină tot mai cunoscut în ultimii ani. A fi doula înseamnă a sprijini viitoarea mămică pe parcursul sarcinii și a o ajuta la naștere. Evghenia Ionel face acest lucru deja de mai mulți ani și spune că este bucuroasă că poate ajuta mămicile să nască mai ușor. 

Evghenia ne-a povestit într-un interviu totul despre această profesie deosebită.

Cum ai ajuns să faci asta și ce înseamnă să fii o doula?

Doula – este ajutorul mamei înainte, după și în timpul nașterii. Doula nu pune diagnostice și nu primește nașterea. Doula este sprijinul moral, psihic și uneori și fizic pentru femeia care naște. Îi face masaj viitoarei mămici, o învață cum să se descurce cu stresul și starea de încordare.

Perioada mea de maternitate a început acum mai bine de 20 de ani, de atunci am devenit de 3 ori mamă și sunt mereu înconjurată de viitoare mămici și cu drag îmi împărtășesc experiențele și cunoștințele cu ele.

În Republica Moldova cât de des viitoarele mămici solicită ajutorul tău? De ce ar trebuie să facă asta?

Totul a început când o prietenă s-a adresat la mine cu rugămintea de a o ajuta, apoi prietena acelei prietene și tot așa, am ajuns să ajut multe cupluri și să colaborez cu toate maternitățile din Chișinău.

Despre profesia de doula nu prea se știe în Moldova și de asta multe mămici nici nu știu desprea această posibilitate de a  fi susținute la naștere. Am început să organizăm cursuri unde le învățăm pe viitoarele mămici cum să respire corect și care sunt pozițiile corecte pentru o naștere mai ușoară. Sunt bucuroasă de faptul că în fiecare an tot mai multe mămici se pregătesc mult mai conștiincios de naștere.

Există multe femei cărora le este foarte frică de o naștere. Cum le ajuți tu să scape de acest sentiment?

Fiecărei femei îi poate fi greu în timpul nașterii din diferite motive.

Pentru a o ajuta să treacă mai ușor prin această etapă este nevoie de o persoană cu experiență și această persoană nu poate fi o simplă prietenă sau sora, dar trebuie să fie o femeie, care cunoaște toate procesele unei nașteri, care să o susțină la fiecare pas și să o  ajute să se descurce mai ușor cu durerea și emoțiile.

Din păcate frica – este „tovarășul” tuturor viitoarelor mămici. Există multe tehnici de psihologie perinatală, dobândite și verificate în timp, care ajută mămicile să-și cunoască trăirile și să le facă față, aceasta este și  este ocupație doulei.

Există naștere fără dureri insuportabile?

Naștere fără durere există. Nu este un mit sau vreo poveste. Important este să te pregătești pentru acest proces, să îți asculți corpul și să știi să te ajuți singură în acest moment unic.

Sursa foto: facebook.com

Distribuie articolul: