Azi dimineață mi-a sunat alarma la 6:40 și știam că a închide ochii este un joc periculos așa că am decis să mai rămân în pat, dar să îmi găsesc o ocupație ca nu cumva tentația somnului să mă fure din nou. Desigur, am luat telefonul în mână și mi-a venit un gând: să analizez feedul meu de pe Instagram. Au trecut doar câteva minute și mi-am dat seama că: „eu chiar sunt un om super fericit și pozitiv”, doar că doar pe Instagram. NU, nu vreau să spun că mint și vreau să creez o aparență, doar că eu nu postez momentele mele grele și nu i-au telefonul în mână să povestesc pe story despre starea mea proastă sau despre anxietatea, cu care mă lupt uneori. 

Totuși acest editorial nu este doar despre mine. Hai să îți explic unde vreau să ajung. Sunt sigură că măcar o dată navigând pe Internet și văzând fețe zâmbitoare, restaurante scumpe, ținute mișto și vacanțe, te-ai simțit al naibii de frustrat și te-a lovit gândul: „Dar numai eu am probleme, stări de tristețe, lipsă de bani sau motivație….?”

Eu una nu sunt fericită continuu și sunt sigură că nimeni nu este. Totuși, cunosc atâția oameni, care se frustrează la văzut „vieți perfecte de pe Instagram”, chiar dacă ei sunt conștienți că nu tot ce este postat pe social media reflectă și adevărul, dar este mai ușor să ne biciuim și să ne plângem de milă că alții au și noi nu avem.

Cuplurile tale preferate și familiile pe care le crezi exemplu nu sunt mereu într-o stare de fericire și echilibru nemărginit. 

Cum spune Sonja Lyubomirsky, profesor în cadrul Facultații de Psihologie din California și autor al cărtii „The How of Happiness: A New Approach to Getting The Life You Want”: cu cât e mai frumos mărul, cu atât e posibil să fie stricat în interior”. Desigur, nu vreau să spun că toate cuplurile frumoase pe care le vedem pe Instagram sunt nefericite și ne mint cu niște fotografii perfecte, dar cu siguranță cunoști și tu măcar un cuplu (fie și celebru) care părea super îndrăgostit și parcă rupt din povești, care într-un final s-a adeverit a fi un cuplu disfuncțional viețuind într-o relație toxică, dar dorindu-și cu toate forțele să pară fericit, din varii motive.

Viața perfectă nu există…

Nu mai visa la echilibru non-stop, la fericire în fiecare secundă sau la o relație în care totul este doar lapte și miere. Nu există! Viața este făcută din momente bune și momente mai grele, aceasta este firea lucrurilor.

Toți își etalează o viață perfectă din dorința de a nu fi diferiți și „excluși” sau cum ne place nouă să spunem: „a fi în rând cu lumea”. Acesta nu este decât un cerc vicios în care intri din dorința de a demonstra celorlalți că viața ta este un basm lipsit de griji, pentru că asta te va valida (crezi tu) în ochii lumii.

Bun, și atunci ce e de făcut… 

Oricât de „romantizat” nu ar suna: Trebuie să te conectezi la tine și să nu te minți pe tine în primul rând! Dar cum să fii real într-o lume în care indivizii își cosmetizează viața până la cel mai mic detaliu?

Hai să facem un mic exercițiu: Gândește-te la câteva lucruri înainte să postezi: 

– De ce postez? Care este obiectivul meu? Vreau atenție? Vreau să mă laud? Vreau să contribui cu un mesaj?

– Ai o zi proastă? Ok, nu e neapărat să vorbești despre asta pe Instagram, dar nici să afișezi o atitudine total inversă de ceea ce simți doar pentru a primi aprecieri sau a demonstra cuiva că pe tine nu te afectează nimic, nu e ok. Asta nu îți va rezolva problema.

– Folosești face app pentru a te face „mai frumoasă”? și în rezultat a primi mai multe aprecieri? Să știi că efectul va fi invers, pentru că odată ce închizi telefonul îți vezi nasul cârn în oglindă și da, este normal să ai defecte fizice pe care ori le accepți ori le schimbi radical, dar nu prin photoshop. Investește în cunoaștere de sine și ridicarea stimei de sine.

-Te-ai certat cu partenerul și vrei să îi arăți că nu te-a afectat? Ai tentația să publici fotografii sexy și un zâmbet până la urechi? Crezi că asta te va ajuta???

E normal să ne dorim să trăim într-o lume mai frumoasă și mai echilibrată, dar asta nu se va întâmpla dacă  vom susține aparențele. Fericirea vine din interiorul tău. Măștile pe care ți le pui te vor îngreuna și într-un final te pot schilodi pe interior.

Știu că vrei să fii văzut așa cum ești, că e greu să te prefaci, dar pentru asta e nevoie de curajul de a ne arăta exact așa cum suntem și mai știu că aștepți ca altcineva să facă asta primul ca mai apoi poate te vei decide să o faci și tu. E greu să fii primul! Dar ce se întâmplă când și celălalt gândește la fel ca tine? Nu se schimbă nimic!

Fii tu!

Distribuie articolul: