Fie că este ciocolată neagră, cu lapte, fructe sau nuci, chiar și cu piper, cu toții îndrăgim acest desert pentru gustul și aroma sa deosebită. De Ziua Mondială a Ciocolatei, venim cu x curiozități despre acest aliment savuros.

Știați că… ?

1. Ciocolata, sau mai bine zis băutura de cacao a fost gustată de Cristofor Columb, în anul 1502, atunci când se afla în cea de-a patra expediție spre America. Abia peste 150 de ani, această băutură a devenit cunoscută extrem de populară în Europa, fiind consumată frecvent la curțile regale și, ulterior, acasă.

Foto: Nationa Geographic

2. Boabele de cacao sunt, de fapt, amare.

3. Jeanne Calment a trăit 122 de ani și a atribuit secretul longevității sale unei diete care includea consumul uleiului de măsline, vinului roșu și a unui kg de ciocolată pe săptămână.

4. De Ziua Îndrăgostiților, femeile nipone, oferă în dar bărbaților din viața lor, bomboane din ciocolată. O lună mai târziu, de Ziua Albă, aceștia reîntorc darul, oferindu-le femeilor la fel, bomboane.

5. În anul 1943, în plin război mondial, naziștii, planificau să-l omoare pe Winston Churchill cu un baton de ciocolată. Aceștia acopereau explozivul într-un strat subțire de ciocolată, care era învelită în hârtie frumoasă, pentru a-i oferi un aer luxos. Din fericire, acest plan a fost deconspirat la timp.

6. Anul 1947 a fost marcat printr-un protest al copiilor din Canada. Aceștia au declanșat mai multe proteste împotriva producătorilor de dulciuri din ciocolată, pentru că cei din urmă au ridicat prețul batoanelor de la 5 cenți la 8 cenți.

Foto: Wikipedia

7. Crema de ciocolată Nutella a fost inventată în timpul celui de-al II-lea Război Mondial în Italia de către cofetarul Pietro Ferrero. Acest lucru s-a întâmplat din cauza că aprovizionarea cu cacao scăzuse drastic, iar pasta de ciocolată a devenit o soluție pentru crearea desertului, compus din alune, zahăr și mai puțină cacao.

Foto: informativa.ba

8. Cercetătorii de la Harvard Medical School sugerează că dacă bei două cești de ciocolată caldă pe zi, îți menții creierul sănătos.

9. Ciocolata conține cafeină. Cele mai multe batoane au în jur de 10 grame de cafeină, însă ciocolata amăruie poate conține această substanță într-o cantitate egală cu cea din Coca-Cola.

10. Băutura lapte cu cacao ar fi fost inventată în Jamaica. Savantul Sir Hans Sloane, cel care a înregistrat prima marcă de băutură de lapte cu cacao, susţine că prima ciocolată cu lapte a apărut în Jamaica la începutul anilor 1700.

11. Știai că în afară de ciocolata cu lapte, neagră și albă, există al patrulea tip de ciocolată, cunoscut sub numele de ciocolată blondă.

12. Deşi este originară din America Centrală şi de Sud, astăzi, mai mult de 66% din boabele de cacao din lume sunt cultivate în Africa, iar Coasta de Fildeş produce 33% din producţia mondială.

Citește și: Înghețată cu fructe, ciocolată și nuci, preparată acasă în doar câteva minute (Video)

13. În 2007, un hoţ a furat diamante, în total 120.000 de carate, în valoare de 28 de milioane de dolari după ce a câştigat încrederea angajaţilor la o bancă din Belgia oferindu-le în mod constant ciocolată. Acesta s-a prezentat drept un om de afaceri argentianian cu numele, Carlos Hector Flomenbaum.

14. În timpul Imperiului Aztec, boabele de cacao erau un fel de valută. Un sclav putea fi cumpărat cu 100 de boabe de cacao.

15. Arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani, dar fac doar boabe doar  pe parcursul a 25 de ani de viaţă.

Foto: Pinterest

16. În Mexic s-au descoperit resturile unei băuturi alcoolice din cacao datând de acum 1900 ani î.H. Băutura preparată din fructele de cacao fermentate era provenită dintr-un amestec de apă, cacao, porumb, vanilie şi piper.

17. Ciocolata este un antidepresiv uşor prin creşterea nivelului de serotonină şi endorfină din creier pentru o scurtă durată de timp.

18. Unii oameni consideră că ciocolata este un afrodisiac, deşi acest lucru nu este dovedit ştiintific.

19. În ciuda conţinutului ridicat de calorii, ciocolata nu creşte colesterolul din sânge.

20. Napoleon mânca foarte des ciocolată şi îi plăcea pentru că îi dădea energie.

21. Primul baton de ciocolată a fost inventat în 1847 de către Joseph Fry.

Foto: Thechocolatebars.wordpress.com

22. Percy Spence, un om de știință care a lucrat pentru armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, era un mare fan al ciocolatei. După ce a stat un timp în preajma unui magnetofon a descoperit că ciocolata a început să se topească și astfel și-a dat seama de utilitatea radiațiilor. În acest fel a fost inventat cuptorul cu microunde.

23. Cacao pură poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Substanțele care se găsesc în mod natural în boabele de cacao luptă împotriva bacteriilor dăunătoare din gură.

24. Cea mai mare bucată de ciocolată din lume, a fost creată de compania Thorntons plc, în Alfreton, Derbyshire, Marea Britanie pe 7 octombrie 2011, avea 4 metri lungime, 4 metri lățime și 0,35 metri înălțime. A cântărit 5.792 de kilograme.

25. Ciocolata albă, deşi seamănă la textură cu ciocolata clasică, nu conţine cacao, iar unele ţări nici nu o consideră a fi ciocolată!

Scrieți-ne în comentarii ce tip de ciocolată preferați!

Sursa: atlas-geografic.net, bunadimineata.ro

Vezi și: Bluza românească în moda internațională. Vedetele care au îndrăgit IA (Foto 20+)


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA