O zi din luna noiembrie este declarată Ziua Diabetului zaharat. Dacă tinerețea e frumoasă și neliniștită, atunci odată cu trecerea anilor apare des gândul de a merge la medic sau la o persoană care deține un glucometru și de a măsura nivelul glucozei din sânge.

Diabetul zaharat este considerat una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile. Uneori, doar auzind denumirea acestei patologii oamenii se panichează și își pun multe semne de întrebare. În fiecare an la data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului.

Cauzele apariției sunt diverse și de cele mai multe ori nu sunt bine determinate. Apariția acestei patologii se consideră a fi legată de factorii ereditari, genetici dar și factorii de mediu joacă un rol esențial.

Diabetologii au enumerat câțiva factori care ar putea duce la apariția diabetului.

Consumul de lapte de vacă la sugarul mic – albumina din lapte duce la formarea unor anticorpi care după unele procese care au loc în organism pot duce la apariția acestei boli necruțătoare.

Un alt factor ar fi sedentarismul, greutatea corporală excesivă și lipsa exercițiilor fizice.

Dar și stresul, cel care se consideră la ordinea de zi pentru societatea secolului XXI, stresul psihic excesiv.

Nici abuzul alimentar, mai ales a produsele zaharoase nu se lasă fără consecințe și devine ușor unul din acești factori. Acest factor e responsabil de rezultatele care arată că numărul persoanelor care suferă de diabet este mai mare în mediul urban decât în cel rural.

În Moldova situația este îngrijorătoare, deoarece numărul bolnavilor ce luptă cu această boală este în continuă creștere. Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, doar în anul trecut, peste 96 de mii de persoane au fost diagnosticate cu această maladie, dintre care circa 12 mii au decedat. Totuși, până la 70 la sută dintre cazurile de diabet zaharat ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Amintim că în fiecare an în unele farmacii din capitală, dar și din raioane, doritorii pot să-și măsoare glicemia gratis.

 

Viorica Cioară, stagiară