În fiecare an, pe data de 5 octombrie, celebrăm „Ziua Profesorului”. Anul acesta, din păcate, nu va mai fi ca în anii trecuți. Manifestațiile vor fi anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Oricum, până la urmă recunoștința trebuie să fie mereu în sufletele noastre pentru cei care ne-au ajutat să ne formăm. Pentru că anul acesta e diferit, noi vrem să vă prezentăm un pedagog tot diferit. Corina Muntean este fondatoarea școlii de engleză – „Friendly School” și, coincidență, sau nu (noi credem că nu) este născută chiar pe 5 octombrie. În cei 17 ani de activitate a învățat multe lecții de la sistem, de la elevi și a luptat pentru a putea face o schimbare spre bine. 

Am provocat-o în cadrul acestui interviu să ne povestească despre diferențele dintre o școală de stat și una privată, dar și ce ar face dacă ar fi Ministrul Educației pentru o zi.

Ce credeți că ați câștigat, dar și pierdut alegând profesia de profesor?

„Nu este loc de regrete în ceea ce privește partea mea profesională. Aș putea vorbi foarte mult la acest capitol și o spun cu toată deschiderea. Educația a fost, este și va fi una dintre cele mai mari pasiuni ale mele. Pe cât de negată a fost la început pe atât de iubită a devenit pe parcurs.

Probabil am pierdut mult timp până în momentul de a înțelege ce profesie îmi doresc cu adevărat, însă odată ce ne-am întâlnit am avut parte doar de momente de câștig. Printre ele aș putea enumera o echipă superbă, studenți sârguincioși, rezultate frumoase, noi oportunități, dezvoltare personală, posibilitatea de a deveni cea mai bună versiune a mea.”

De ce engleza? Cum puteți convinge o persoană că are nevoie să cunoască limba engleză?

„Engleza, pentru că a fost dragoste la prima interacțiune. Pot să conving pe oricine că are nevoie să cunoască limba engleză, dețin suficiente argumente în cei 17 ani de activitate, însă necesitatea zilnică a acesteia face ca oamenii să se convingă singuri. Oricare domeniu de activitate de succes sau creștere profesională necesită cunoașterea limbii engleze. Învățarea ei poate fi realizată în 5 săptămâni alături de echipa Friendly School.”

Având o școală de engleză aveți conexiune nu doar cu copii, dar și cu adulți. Care este diferența dintre generații când vine vorba de studiu. Cine sunt cei mai responsabili și cu cine e mai greu de lucrat?

„Așa este, zilnic interacționăm cu diferite generații. Viziunea lor într-adevăr este diferită însă necesitatea e aceeași. Copiii sunt cei care asimilează engleza cel mai ușor fiind un pic mai norocoși de timpurile în care o studiază având accesul la multe surse online. Maturii se uită sceptic la început atunci când se decid să studieze limba Engleză. Chiar dacă au parte de frică și incertitudine, după primele lecții devin motivați și dornici de a realiza temele. Rolul de student este pentru mulți dintre ei uitat, însă în cele 5 săptămâni de studiu acesta devine unul plăcut, util și vesel.

Nouă ne place să lucrăm cu toate generațiile, iar cel mai mult ne motivează și ne bucură rezultatele lor la sfârșit de curs.”

Ce competențe credeți că e necesar să aibă un cadru didactic ținând cont de nevoile elevilor din secolul XXI?

„Cu siguranță nevoile elevilor din secolul 21 sunt diferite și abordarea față de ei în procesul educațional trebuie să fie altfel. Este binevenită o abordare mai prietenoasă, empatică și calitativă a cadrelor didactice față de elevi. În cei peste 17 ani de activitate am înțeles că devenind prietenul studenților avem mult mai multe lucruri de câștigat pentru ambele părți, decât fiind un profesor autoritar care este ghidat după un sistem birocratic.

Am renunțat demult la sistemul vechi în procesul de predare al limbii Engleze și vreau să vă zic că ceea ce reușesc cu studenții mei timp de 5 săptămâni, poate fi echivalat cu 3 luni sau uneori un an de cunoștințe în sistem.”

Dacă ați fi Ministrul Educaţiei pentru o zi, ce ați schimba?

„O zi nu este suficientă pentru a face schimbările necesare în domeniul educației, însă atât de necesare. Dacă aș deține această funcție aș începe cu programele școlare, atitudinea profesorilor față de copii, mediul în care se desfășoară lecțiile, atmosfera din timpul lecțiilor, interacțiunea dintre profesor și student, sistemul birocratic, metodele de predare, programul motivațional și multe altele.”

Avem un sistem cu valori mult prea învechite pentru o generație cu viziuni noi.

Cum vedeți diferențele dintre instituțiile de învățământ la stat și cele private?

„Cu siguranță orice interacțiune dintre cele 2 sisteme poate fi simțită diferit. Din propria experiență, lucrurile se întâmplă mult mai organizat, repede și responsabil într-o instituție privată. Evident că nu putem generaliza pentru că ceea ce contează pentru ambele instituții, atât private cât și stat, sunt oamenii și implicarea lor conștientă față de ceea ce fac. Educația este un domeniu care trebuie exercitat cu pasiune sau deloc.”

Cu ce probleme se confruntă un profesor la noi în țară?

Cu părere de rău, profesorii nu sunt apreciați la justa lor valoare în țara noastră.

„Rolul lor în societate este unul primordial și decisiv, pentru că o societate educată este o societate puternică. Eu mi-aș dori ca fiecare profesor din sistem să poată spune cu mândrie zilnic că își iubește profesia, nu doar pe data de 5 octombrie.”

Dacă ați avea posibilitatea să întoarceți timpul înapoi ce ați face diferit în cariera dvs?

„Mi-ar plăcea să dețin curajul mai devreme pentru a deschide o școală prietenoasă de Engleză astfel încât studenții să poată avea acces la studii calitative.”

Credeți că este o coincidență că v-ați născut pe 5 octombrie când este și ziua profesorului?

„Cred că este un semn și sunt profund recunoscătoare de el. Pedagogia rămâne a fi unul dintre talentele cu care mă pot mândri. Pe această cale țin să felicit toate cadrele didactice pentru munca, devotamentul și aportul lor pentru societate. În zilele noastre a fi un profesor nu este cel mai prestigios însă cei pasionați de acest domeniu pot fi considerați cei mai norocoși.”

La mulți ani, Corina Muntean! La mulți ani, dragi profesori! Multe realizări frumoase! 

Distribuie articolul: