Constantin Munteanu, astăzi în vârstă de 29 de ani, s-a molipsit de ideea de a crește pomușoare goji în Grecia. A citit despre beneficiile pomușoarelor și a decis că le vrea pe masa moldovenilor. Le-a tot căutat prin magazinele de la noi ca să le guste, nu le-a găsit, așa că a hotărât să planteze chiar el arbuștii. Povestea a început acum 2 ani.

Astăzi îngrijește o plantație de 0,7 ha în comuna Băcioi. Pomușoarele crescute de el îi sunt medic și sursă de existență.

„Chiar anul trecut am avut niște probleme de sănătate. A trebuit să bat la ușa chirurgilor din cauza herniei lombare. Nu voiam nici în ruptul capului să recurg la medicamente sau, și mai rău, la intervenții chirurgicale. I-am rugat să îmi explice cu lux de amănunte cum funcționează organismul uman și anume cum se hrănesc oasele. Mi s-a spus că se alimentează cu aminoacizi, în total fiind cunoscuți 21. Aflați că pomușoarele goji conțin 18 aminoacizi. Respectiv am sporit consumul de goji și mă simt perfect. Grație lor, poți preveni o sumedenie de boli. În plus, nu sunt deloc capricioase. Au nevoie de îngrijire și de apă din când în când”,  ne-a povestit Constantin.

Pomușoarele de goji se consumă în stare proaspătă, se folosesc în salatele din legume și fructe, în checuri în stare uscată, cu cereale și în sucuri din legume. Le găsim pe crengile arbuștilor din august până la primul îngheț. În 2015, roada s-a menținut până la mijlocul lui decembrie. Constantin se laudă cu roadă bogată. Dacă anul trecut a colectat 370 kg, acum se așteaptă la o recoltă de o tonă. Și când te gândești că puteam fi lipsiți de toate astea.

„Eu am muncit 12 ani peste hotare, mai exact în Grecia. Anume pentru că am descoperit aceste pomușoare am revenit acasă. M-am gândit că reprezintă un produs ce nu trebuie să lipsească din casele noastre. Sperăm să devină tot mai căutate, căci o merită pe deplin.”

Îl găsiți pe Constantin cu aceste bunătăți la Summer Berry Fest, pe 6 august, în parcul Catedralei „Nașterea Domnului”.

„Abia aștept să cunosc noi consumatori de pomușoare, să le aflu opinia despre beneficiile lor și să le împărtășesc toate cunoștințele mele legate de acest produs minune. Am o grămadă de rețete despre cum pot fi consumate în stare proaspătă!”

Citește și: Se așteaptă un număr record de producători de pomușoare la ultima ediție Summer Berry Fair

Cunoscute în Tibet și China de peste 2500 de ani, aceste fructe miraculoase au o istorie îndelungată. Sunt amintite în anii 475 în medicina tradițională ca un remediu pentru ficat, rinichi, ochi, îmbunătățesc circulația sângelui, întăresc mușchii și oasele, sunt un eficient antioxidant și oferă longevitate. Atenție dacă vă puneți pe slăbit cu ajutorul lor. Consumate în cantități excesive, pun pe jar metabolismul. Unii medici spun că e posibil să lași până la 10 kilograme într-o săptămână, ceea ce dăunează clar sănătății.