Se spune că frumusețea vine din interior, iar știința susține această afirmație. Toată lumea își dorește o piele curată și radiantă, dar puțini sunt gata de mici eforturi pentru a obține acest rezultat. Mai importante decât cremele și procedurile minune, sunt alimentele pe care le consumăm. 

Descoperă 15 alimente care îți fac tenul mai luminos, combat imperfecțiunile și previn îmbătrânirea prematură:

Probiotice

„O dietă săracă în probiotice și consumul de alimente nesănătoase încetinesc digestia și provoacă schimbări în mediul bacterian din intestine”, declara medicul dermatolog Whitney Bowe pentru byrdie.com.

„Eu simplific întotdeauna lucrurile și spun că inflamatia la nivelul intestinelor înseamnă inflamație la nivelul pielii”, adaugă specialistă. Pentru a include mai multe probiotice în dietă ta, medicul recomandă să consumi mai des kombucha, varză murată, murături, iaurt, kefir și miso.

Prebiotice

O altă modalitate de a susține sănătatea sistemului digestiv este includerea prebioticelor în alimentația ta. „Sunt adevărate îngrășăminte pentru bacteriile bune din intestine”, spune medicul. „Usturoiul, prazul, sparanghelul – toate acestea sunt surse excelente de fibre prebiotice în dietă. Ajută la hrănirea florei sănătoase și la refacerea microbiomului intestinal”, adaugă Bowe.

Alimente cu un indice glicemic scăzut

Dermatologul spune că alimentele cu un indice glicemic ridicat, așa cum sunt carbohidrațîi rafinați precum pâinea, paștele albe sau prăjiturile, au fost asociate cu inflamatia la nivelul pielii și acneea.

„Studiile au arătat că înlocuind alimentele cu un indice glicemic ridicat cu cele cu indice glicemic scăzut – orice sursă de proteine slabe, carne de pui, ouă, legume, quinoa, fulgi de ovăz, cartofi dulci, orez brun – poți să contribui la vindecarea acneei”, declara medicul.

Lapte vegetal

Laptele vegetal în sine nu te ajută să ai un ten mai curat și fără imperfecțiuni, dar înlocuind laptele cu o alternativă vegetală poate să reducă apariția acneei.

Fructe de pădure

Afinele, murele, coacăzele sau fructele goji sunt bogate în antioxidanți și nutrienți. Antioxidanțîi au efect antiinflamator și ajută corpul să se vindece singur. În același timp protejează împotriva radicalilor liberi, ceea ce previne îmbătrânirea prematură a pielii.

„Acidul elagic este un antioxidant prevalent în această grupa de alimente și este responsabil pentru beneficii majore asupra pielii”, spune medicul dermatolog Rachel Maiman.

Verdețuri și legume verzi

„Legumele verzi și verdețurile precum spanacul, kale, broccoli și varză de Bruxelles sunt bogate în antioxidanți și vitamine care oferă numeroase beneficii pentru piele”, declara Dr. Maiman.

Acestea oferă organismului vitamina A – care acționează împotriva pielii uscate și descuamate, vitamina C – care combate efectele nocive ale soarelui asupra colagenului și elastinei și vitamina E – care lupta împotriva inflamației. Mai mult, legumele verzi conțîn folat, un nutrient necesar pentru repararea ADN-ului celular.

Turmeric

Turmericul are capacitatea de a combate inflamatia și este dovedit faptul că susține sistemul imunitar și bună funcționare a creierului. De asemenea, ajută la echilibrarea florei naturale a pielii și protejează celulele pielii împotriva radicalilor liberi.

Ouă

Gălbenușul de ou hrănește pielea din interior și îi oferă vitamina A, care are un rol reparator și stimulează reînnoirea celulară.

Nuci braziliene

Seleniul, care se găsește în nucile braziliene, este un alt antioxidant puternic ce protejează pielea de radicalii liberi. Mai mult, studiile au arătat că seleniul scade riscul de apariție a acneei.

Citrice

„Citricele sunt o sursă naturală bogată de vitamina C, un antioxidant puternic care accelerează reînnoirea celulară, combatere radicalii liberi și inflamatia și susține producția de colagen și elastina”, spune Dr. Maiman.

Ceai verde

Ceaiul verde ajută la încetinirea degradării ADN-ului celular, combate inflamatia și protejează împotriva efectelor nocive ale razelor UV asupra pielii.

Peste

„Peștele gras, în special somonul sălbatic, sardinele și macroul, oferă proteine esențiale și aminoacizi care sunt elementele de baza ale pielii noastre și care o mențîn puternică”, susține medicul.

Peștele de apă rece, precum somonul, sardinele și macroul, conține acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, care susțîn barieră naturală de protecție a pielii și combat deshidratarea.

Uleiuri sănătoase

Uleiurile de bună calitate, presate la rece și extravirgine, așa cum sunt uleiul de avocado și uleiul de măsline, sunt bogate în nutrienți deosebit de beneficii pentru piele, inclusiv acizi grași esențiali și vitamina E.

Semințe chia

Semințele chia sunt bogate în omega 3, proteine și fibre solubile. „Omega-3 din semințele chia oferă un efect antiinflamator și protejează pielea de afecțiuni precum eczeme sau hiperpigmentare”, spune medicul nutriționist Lauren Minchen.

Surse: doc.ro/andreearaicu.ro

Distribuie articolul: