De fapt, pentru copii apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți. Apa nu numai că menține starea de sănătate a copiilor noștri, dar îi va ajuta să învețe mai bine la școală, întrucât deshidratarea duce la o scădere a performanțelor fizice și intelectuale, iar pe termen lung, putem avea de a face cu afecțiuni și boli grave - notează pe blogul dedicat fetiței sale, Diana Ballerini, autoarea acestuia.

Copiii au risc mai mare de deshidratare, procesul instalându-se mult mai ușor în cazul lor. Odată ce organismul este deshidratat, temperatura corpului crește, mai ales la nivelul creierului, unde avem de a face cu o supraîncălzire a acestuia. Pentru că ei se află în perioadă de creștere, cu atât mai mult corpul lor trebuie hidratat pentru a funcționa la parametrii normali, mai scrie blogul MylittleIris.com.

Copiii trebuie să aibă întotdeauna acces nelimitat la o sursă de apa potabilă. O pierdere de 2% din lichidele corporale provoacă o reducere de 20% a performanțelor fizice și intelectuale. O deshidratare de 3% din masă corporală poate duce la atac cardiac, o afecțiune la care copiii sunt mult mai predispuși decât adulții.

Un alt motiv pentru care copiii ar trebui să bea este că mecanismul lor de declanșare a setei este mai puțin dezvoltat decât al adulților și au tendința de a arată că și cum deshidratarea s-ar fi instalat deja. De aceea copiii trebuie să fie încurajați să bea apa chiar și dacă nu le e sete. Durerile de cap, iritabilitatea, somnolență sunt semne ale deshidratării.

Bineînțeles că cei mici sunt bombardați cu reclame la băuturi răcoritoare, care mai de care mai ochioasă, însă părinții trebuie să rețină că apa este băutura cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.

De câtă apă are nevoie un copil?

iris bea apa
Recomandarea standard pentru consumul de apă în cazul copiilor este de cel puțin 6-8 pahare zilnic (1,5 – 2l apă), distribuite liniar de-a lungul zilei (3-4 pahare vor fi consumate în timpul orelor de curs), cu mențiunea că în perioadele calde ale anului și în timpul activităților sportive, se va aduce un aport hidric suplimentar.

„În timpul activităților fizice” presupune hidratare înainte, în timpul și după terminarea exercițiilor fizice.
Institutul de Medicină al Academiei Naționale din Washington include într-o categorie separată adolescenții de sex masculin mai mari de 14 ani care necesită un aport de lichide zilnic de aproximativ 2,6l (în jur de 11 pahare).

Continuarea pe MylittleIris.com

Distribuie articolul: