Îndemnul de a te hidrata răsună din toate părțile, dar nu te poți obișnui să bei apă plată? Te forțezi să „îndeplinești norma” hidratării, dar băutul apei la ore fixe îți pare o corvoadă? Relaxează-te, nu e doar problema ta! Și să știi că soluții există! Vezi în continuare 3 băuturi perfecte pentru sezonul estival, care te vor hidrata și distra concomitent!

Limonada de casă

Dacă nu poți bea zilnic norma necesară de apă, probabil e pentru că aceasta îți pare plictisitoare. Primul sfat – optează pentru apă filtrată sau apă plată îmbuteliată, cu gust cât mai neutru. Adaugă în ea castraveți, lămâie, grapefruit, portocală sau mentă, astfel apa este mai simplu de consumat, plus la toate ea alcalinizează organismul (este important de a face acest lucru, în special dacă te afli timp îndelungat la soare). Pentru o notă mai dulce, adaugă stevia sau câteva pomușoare (zmeura, afinele se potrivesc perfect).

Ayranul 

Specific bucătăriei turcești, ayranul nu este altceva decât un amestec de iaurt, apă și sare, iar specialiștii susțin că este una dintre cele mai potrivite băuturi lactate pe timp de vară, întrucât aduce un plus de hidratare și te ajuta să te menții în formă. El conține probiotice, normalizează microflora intestinală și îmbunătățește digestia. Îl găsești gata de consum pe rafturile magazinelor alimentare ori îl poți prepara chiar tu, din iaurt proaspăt, atent refrigerat. Un pic de verdeață îl poate face mai interesant, dar e total opțional acest adaos – important să-l savurezi rece.

Apa cu clorofilă

O altă modalitate de a îmbunătăți calitățile gustative și beneficiile apei este de a adăuga în ea clorofilă. Clorofila este un pigment verde din plante. În corpul uman, aceasta curăță sângele și limfa, întărește imunitatea, ajută la vindecarea mucoaselor și are o serie de alte beneficii. Adaugă câteva linguri de clorofilă în sticlă și bea-o pe parcursul zilei. Gustul ușor mentolat va face apa mai interesantă, te va reîmprospăta și nici nu vei observa cum vei bea cantitatea de care ai nevoie, fără efort.

Apropo, cunoști formula după care ai putea calcula norma zilnică de consum a apei? Spoiler – nu toți trebuie să bea 2 litri de apă pe zi! Fiecare din noi are norma lui de consum a apei. Recomandarea de a bea 1,5 sau 2 litri pe zi nu este o regulă, ci mai curând un punct de reper.

Câtă apă trebuie să consume un adult sănătos, care trăiește într-o zonă de climă temperată?

Norma zilnică de consum a apei se calculează foarte simplu, pornim de la faptul că organismul femeii este constituit din apă în proporție de 50-55%, iar al bărbaţilor – de 60-65%.

Femei: Greutate (kg) * 30 ml = norma zilnică de consum a apei

Bărbați: Greutate (kg) * 40 ml = norma zilnică de consum a apei

Distribuie articolul: