A crescut 4 copii, iar acum îți ține cu drag pe genunchi nepoțeii. Nu poate oricum și le-a dăruit poezii și povești cât pentru multe generații de aici încolo. Vorbim despre Emilia Plugaru, scriitoarea care nu mai ostenește să aștearnă pe foaie toate gândurile sale. Noua ei carte „Anotimpuri colorate” o dedică atât copiilor, cât și celor maturi. Dar ce a făcut-o pe o arhitectă să înceapă să scrie.

Emilia Plugaru a început să scrie fiind copil, însă nu și-a dorit să fie scriitoare. Apoi a făcut studii în arhitectură, a lucrat în acest domeniu și a uitat să mai scrie. A revenit la scris când copii săi au mai crescut, iar cuvintele nu mai încăpeau în gânduri. Așa au apărut, una după alta, povești și poezii care și-au găsit locul într-un portal dedicat scrierilor pentru copii, dar și a cititorilor de toate vârstele.

„Pasiunea a venit din faptul că omul nu pierde niciodată copilul din el. Atunci când ești mamă, fără să vrei, redevii copil. Când scrii despre copii uiți de toate necazurile. De multe scrisul ori e o salvare de la viața plictisitoare și asta mă ajută să-mi mențin mereu treaz optimismul. Am scris și o piesă de teatru în versuri, montată și jucată și până astăzi la Teatrul „Licurici”, foarte apreciată de copilașii de toate vârstele”, a spus scriitoarea.

Așa a ajuns să scrie poezii, poveşti şi povestiri de mai bine de douăzeci de ani, dar este doar la a doua carte publicată. Autoarea și-a făcut debutul literar în 1996 cu volumul de versuri pentru copii și desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. „Cartea s-a „savurat” foarte repede și la moment nu mi-a rămas niciun exemplar nici măcar mie. Mă bucur însă că a fost foarte apreciată de copiii de școală, fiind potrivite versurile pentru multe dintre temele pe care le dezvoltă la lecții”, declară Emilia Plugaru.

Au urmat mai multe scenete de teatru pentru copii. Emilia Plugaru a fost premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie (2001) pentru piesa „Vârcolacii au furat luna”, jucată timp de zece ani pe scena Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” din Chişinău. Piesa urmează să fie reluată și în acest an, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Poezia „A sunat aseară mama…”, postată pe 3 decembrie 2017 pe pagina sa de facebook, devine în doar câteva zile virală, fiind vizualizată de milioane de români din toată lumea.

„Unul dintre fiii mei a creat portalul Povești Pentru Copii, inițial pentru poveștile și poeziile mele, apoi deja și pentru alte povești și versuri celebre. Și în România sunt foarte cunoscute, iar la un moment am avut propunerea chiar pentru una dintre poezii, „A sunat aseară mama”, să fie pusă pe muzică. Am refuzat deoarece nu eram încă pregătită. Sunt însă foarte deschisă pentru orice gen de colaborare frumoasă care să-mi valorifice creația”, a declarat autoarea pentru EA.md.

„Anotimpuri colorate” se intitulează ultima realizare literară a autoarei Emilia Plugaru, apreciată de nume de referință ale literaturii autohtone: Ianoş Ţurcanu, Traian Vasilcău, Olga Căpăţână, Galina Furdui, Mircea Grecu, Gheorghe Stratan), jurnalişti şi pictori (Ion Cârchelan, Galina Vieru şi Victor Cobzac). Cartea a aparut la sfârsitul lunii iulie curent și conține poezii pentru copii. „Anotimpuri colorate” reprezintă o colaborare de succes a scriitoarei Emilia Plugaru cu maestrul în acuarelă Ion Cârchelan. Cele douăzeci de poezii, grupate după fiecare anotimp, sunt însoţite de peisajele în acuarelă ale pictorului moldovean.

Foto: Svetlana Vizitiu