Copiii reprezintă o dragoste aparte pentru Elena Rotari, ea se simte bine și în largul ei atunci când este înconjurată de aceste suflete mici și nevinovate. După ce a încheiat cu succes studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a activat ca profesoară de limba și literatura română în Liceul Teoretic Brătușeni, apoi la gimnaziul și la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din aceeași comună. Peste ceva timp a fost nevoită să renunțe la viața de aici și să plece în străinătate, în Elveția, în căutarea unei vieți mai decente și a unui trai mai bun.

Elena susține că copii sunt vocația ei și nu a putut să „renunțe” în totalitate la ei, astfel a inițiat un proiect de caritate.

„Ideea de a iniția un proiect de binefacere pentru copiii cu dizabilități a apărut din dorința de a ajuta pe cineva, care chiar are nevoie” a spus Elena.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a atrage atenția oamenilor asupra problemelor cu care se confruntă familiile în care cresc copii mai deosebiți,  astfel promovând și voluntariatul. Pe când scopul proiectului este de a oferi suport și sprijin copiilor cu dizabilități și de a uni eforturile multor oameni grijulii pentru a oferi mai multe posibilități acestor copii și familii.

„Primul proiect organizat de mine a fost în plină pandemie, în ajunul Crăciunului. În decembrie 2020 am făcut o postare pe Facebook,  care a adus rezultate foarte frumoase.

Astăzi am dat start micului meu proiect de binefacere.

„Bucuria din cutie” – o banală cutie de încălțăminte poate aduce o enormă bucurie pentru un copil. Cum?! Cu ajutorul nostru.

Dragi prieteni, prin intermediul acestui material vin cu rugămintea să ne solidarizăm într-un act de caritate pentru copiii din familii vulnerabile, pentru copiii nevoiași, astfel încât spiritul Crăciunului să fie prezent în casele lor.

Aflându-mă în Elveția mi-am propus să colectez cât mai multe daruri pentru copiii din familii nevoiașe din gimnaziul Brătușeni raionul Edineț, Moldova. Astfel aveți nevoie de o cutie de încălțăminte decorată frumos, pe care să indicați fată sau băiat și vârsta cuprinsă între 6 -15 ani, în care să aranjați cu grijă cadourile oferite unui copil. Lucrurile pe care le puteți dărui sunt: articole școlare, produse de igienă personală, dulciuri, fulare, mănuși, ciorapi, maiouri etc. De-asemenea puteți scrie o felicitare. Voi colecta cutiile în perioada 14 noiembrie-15 decembrie, apoi le voi trimite în Moldova. ANUL ACESTA FII TU MOȘ CRĂCIUN”, a spus Elena.

Timp de un an Elena a organizat cinci acte de binefacere frumoase: „Bucuria din cutia de pantofi”, „Un  Mărțișor dulce”, „Un pom este cunoscut prin fructe, un om prin fapte”, „Vreau la școală cu ghiozdan” și „Moș Crăciun pentru fiecare”. Beneficiari ai acestor proiecte au fost aproape 100 de copii din familii vulnerabile, copii orfani, copii cu dizabilități.

„Atunci când aduc daruri copiilor am niște emoții de nedescris. Bucuria este emoția care îmi dă o stare de bine și de împlinire. Nu cred că pentru a face un bine este nevoie de un motiv. Dar cu certitudine pot spune că motivația este bucuria pe care o aduc copiilor, zâmbetele pe fața acestor copii, fericirea din ochii lor. Atâta timp cât pot și voi avea posibilitatea de a face un copil fericit o voi face cu mare drag”, a mai completat fondatoarea.

În spatele acestor acte frumoase se află foarte multă lume care „întinde câte o mână de ajutor”, nu doar moldovenii din diasporă, ci și români, ruși, elvețieni, nemți, francezi, de asemenea diaspora din Italia, Marea Britanie, SUA, sunt gata să doneze pentru copii și familiile de la noi din țară.

Atunci când nu reușește să aducă personal aceste mici daruri copiilor, le transmite prin intermediul fiului Vladislav Rotari, voluntar activ în proiectul mamei, căruia îi place să comunice cu aceste personalități în dezvoltare.

„Bunătatea înfrumusețează viața, împăcând toate neînțelegerile; ea limpezește ceea ce e încurcat, ușurează ceea ce este greu, înveselește ceea ce este trist. Un simplu act de bunătate ne răspândește rădăcinile în toate direcțiile, iar aceste rădăcini prind viață și dau naștere la alți copaci”, acesta este motto-ul în viața Elenei.

Foto: arhiva personală