Călătoriile sunt, pentru mulți dintre noi, o gură de aer. Din cauza condițiilor epidemiologice vacanțele au fost cu rezerve. Cu respectarea condițiilor impuse de autorități, dar și situația din toată lumea, moldovencele au călătorit. Am încercat să aflăm unde s-a călătorit în acest an și dacă țările vizitate au rămas la fel ca înainte de pandemie. 

Natalia Cazacu călătorește de când se ține minte și tot de când se ține minte vizitează anume Italia, cea care este deja un fel de ACASĂ. Pentru că mama și iubitul tinerei sunt stabiliți mai bine de 10 ani în Italia, Natalia își amintește despre verele de vară doar cu gust italian:Primele mele vacanțe în Italia au început cu orașul Torino, pentru că mama lucra acolo. Un oraș mare și foarte aglomerat, dar totodată frumos și unic prin structură, prin bulevarde și piețe mari și pentru mine, foarte diferit de Chișinău. Unele destinații turistice cum ar fi  Palazzo Reale, Porta Palatina, Parco del Valentino, dar și plimbările lungi prin centrul orașului unde eram furată de frumusețea construcțiilor care datează încă din epoca romană, mai ales dacă vizitați Palatul Madama”.

Prima interacțiune cu munții și cascadele, Natalia povestește că a venit abia atunci când mama ei și-a schimbat locul de muncă, descoperind astfel cea mai mică regiune a Italiei – Valle d’Aosta, care se află la granița cu Elveția: „Nu știu dacă pot să redau toată frumusețea în cuvinte, tot ce pot să spun este că aici într-adevăr mă simt „în sânul naturii”.  Am făcut alte mici vacanțe la mare în Toscana, unde am vizitat și renumitul Turn din Pisa, Liguria, San Remo – un oraș al mării care se află la granița cu Franța, astfel nu am ezitat să vedem Monaco și faimoasa coastă de Azur a Nisei. Pe lângă toate am mai vizitat și Pombia Safari Park, un parc de distracții și grădina zoologică care găzduiește aproximativ 600 de animale printre care girafe, elefanți, foci etc. Lacul Maggiore care este al doilea lac ca mărime în Italia și cel mai adânc lac din Elveția. Următoarele destinații care sunt trecute în agenda de călătorii sunt Roma, Milano, Veneția, Sicilia și multe, multe alte orașe ale Italiei. Sper să le reușesc pe toate, deși nu cred că-mi ajunge o viață pentru a descoperi o întreagă ciubotă cu surprize”.

Tânăra spune că anume călătoriile sunt cele care o fac să trăiască, iar atunci când reușește să vadă în realitate ceea ce cândva putea vedea doar prin paginile cărților de la școală, ea trăiește cu adevărat: „La ce bun să muncești din zori până în noapte dacă nu vezi ce se ascunde dincolo de oficiu. Cele mai tari sentimente le ai atunci când, după 3 ore grele de urcat pe munte, reușești să vezi un lac ascuns sau o panoramă care nu îți imaginai că poate fi reală. Când ești in drum spre mare și ai ochii țintiți spre orizont în speranța că din clipă în clipă va apărea și o vei vedea din nou”.

Diana Ciobanu călătorește de câteva ori pe an: alături de familie, alături de soț, escapade cu prietenii, alta cu fetele: Diana din orice își poate face o vacanță. Cultura și istoria altor țări, natura, vederi deosebite, sunt pentru Diana o gură proaspăt de aer, mai ales acum. Aceste vacanțe îi oferă o stare de bine emoțional, e mai liniștită. Vacanțele o umplu de energie și de viață. Una dintre destinațiile din acest an a fost Egipt: „ Am ales Egipt din motiv că a fost cea mai accesibilă destinație, accesibilă ca timp, ca bani și ca acces în țară. În timp ce alte state declarau stare de urgență și nu permiteau turiștilor să intre în țară, Egiptul ne-a primit cu brațele deschise”.

 

Diana spune că nu e pentru prima data când a vizitat această țară, tocmai de asta are și o relație aparte cu ea. Îi place Egiptul pentru diferența de climă. Când la noi e frig și plouă, egiptenii se bucură de soare și temperaturi înalte. Egiptul este o țară bogată în cultură, istorie, deșert și mare. Tânăra a văzut Egiptul fără mască, dar…și cu mască: „Am zburat dimineața, fără întârziere. Am ajuns la destinație foarte ușor. Unica diferență dintre călătoria asta și alte călătorii înainte de pandemie, e purtarea măștilor în spații publice, desigur”.

 

Din cauza programului încărcat, Cătălina Mocanu nu reușește să călătorească atât de des pe cât și-ar dori, dar atunci când apar oportunități, aceasta încearcă să profite. Anul acesta, Cătălina a fost într-un schimb de experiență împreună cu alți colegi de-ai ei de la facultate: „Sinceră să fiu, de această dată întrebarea mea principală nu a fost ce destinație să aleg, ci a fost, dacă accept sau nu această călătorie în cadrul programului de mobilitate academică Erasmus+, desfășurat în Van, Turcia. Însă, de asemenea, ador această țară datorită bogățiilor sale naturale, fiind împânzită de munți, mare, lacuri și soare puternic”.

Cătălina nu a avut mari speranțe de la această călătorie, dar așteptările ei au fost întrecute: „În cadrul acestui program există un buget limitat, deci la capitolul condiții nu ai mari așteptări. Având în vedere că am avut un drum destul de lung, a fost destul de obositor, însă s-a meritat. Diferența față de călătoriile din anii trecuți constă în menținerea măsurilor de prevenire și control a infecție SARS-CoV-2, cu care deja suntem bine familiarizați. De asemenea, un punct important aici ar fi testul negativ sau certificatul de vaccinare, eu având finalizată schema completă de vaccinare – nu am avut altă treabă, decât să nu uit certificatul acasă”.

 

Cătălina spune că nu ar putea să dea un calificativ acestei vacanțe, experiențele pe care le-a trăit au fost inedite, iar orașul Van a marcat-o frumos: „Mi-ar fi greu să aleg un singur lucru care mi-a plăcut cel mai mult, dar dacă e să descriu printr-un cuvânt ar fi – TOTUL, începând de la localnici foarte primitori și terminând cu locuri pitorești, care par rupte din povești. De asemenea am realizat și o mulțime de activități, cum ar fi târgul cultural cu ajutorul căruia am luat cunoștință despre cultura țărilor care au făcut parte din proiect”.

În baza datelor statistice cu referire la incidența infecției cu virusul SARS-COV-2, s-a instituit stare de alertă la nivel național de cod portocaliu, începând cu data de 13 august 2021.

Foto: arhiva personală