Calitatea unui om rezidă din cultura și educația reflectată în comportament și felul de a vorbi, deoarece omul este cel care se construieşte pe sine, proiectându-şi viața conform propriilor alegeri și acțiuni. Pregătirea înseamnă totul. E ceva firesc să te informezi, să citești, să înveți o limbă străină. 

Educația este singurul lucru pe care nimen nu-l poate lua de la tine. Poți fi un model pentru cineva în acest sens, respectiv să ți să spună că ești apreciat pentru calitatea X, Y sau Z. Da, nimeni nu e perfect. Dar putem încerca să fim responsabili. Și educați. Atunci când vorbești limba română frumos și fără rusisme e o chestie de educație față de limba maternă și poporul tău. Odinioară, strămoșii noștri au luptat pentru integritatea teritorială, limbă, credință și tradiții, dar acum, unii cred că sovieticii au făcut bine deportând oamenii în Siberia, iar dacă vorbești corect limba ta maternă cred și îți zic că „te fărâmi” și „o faci pe românul”. Interesant, oare cum „te fărâmi”? Iar în ceea ce privește că „o faci pe românul”, păi noi români și suntem. Înțeleg influența sovietică și teoria că sutnem două popoare diferite, dar totuși.

Înainte de a comenta că nu suporți românii, mai gândește-te! Nici pe tine nu te suportă cineva. Dar te apreciază așa cum ești. Niciodată nu am înțeles cum fi împotriva propriului popor, cultură și limbă.

Autoeducația, după părerea mea, este un tip de educație care exist, fiindcă doar citind mereu, îți formezi o obișnuință pentru informare, pentru o afla și alte pucnte de vedere, iar așa îți faci o concluzie referitor la anumite situații, chiar dacă s-a întâmplat ceva timp în urmă.

Devenim mai înțelepți și educați numai citind preț de câteva ore zilnic texte adânci, eseuri și comentarii inteligente, deoarece, suntem mai creativi atunci când ne concentrăm mental abandonând agitația cotidiană pentru a atinge subit, starea de grație. Nu cred că e cazul să judeci când o persoană citește. Și să râzi de el.

Or să râzi de un om că învață o limbă străină. Și nu e obligatoriu să plece în țara X doar pentru că știe limba țării respective. Niciodată nu am înțeles afirmația „tu înveți spaniola ca să poți pleca în Spania”. E obligatoriu să înveți o limbă străină doar pentru a pleca în Spania or altă țară? Dar voi știți de educație? Voi știți de bun simți?

Înveți o limbă străină pentru cultura ta generală, nu pentru a pleca în Spania, Italia, Franța etc.

 

Când conduita oamenilor trebuie să fie influenţată, convingerea, bunătatea trebuie să fie adoptate. Un vechi președinte american, Abraham Lincoln, spusese că „o picătură de miere prinde mai multe muşte decât o găleată de fiere”.

Alege o persoană inteligentă, de la care poți învăța ceva. Persoana care râde de alții, crede-mă, că râde și de tine.

Distribuie articolul: