Ce ne desparte de PROSPERITATE? Răspunsul ar fi complicat de simplu: Un milion de OAMENI mai puțin pe teritoriul Republicii Moldova. Asta ne desparte de PROSPERITATE. Biroul Național de Statistică declară în cea mai recentă cercetare că suntem cu un MILION de oameni mai puțini, după ce au inclus și numărul moldovenilor neînregistrați plecați în străinătate.

Suntem poporul care vrem întotdeauna să se miște lucruri, oameni, „trebi” – dar noi să ne uităm de pe margine sau să ne ducem „la Etalia”, pentru că ACASĂ nu-i prosperitate. Nu se mișcă lucruri. Și nu-i de trăit. Din una-n alta, cine să le miște? Cine să trăiască? Cine să posede această prosperitate? Corect, n-are cine.

Străinătatea la-nceput a fost o necesitate, acum – un mare MOFT, ori, ieșirea din zona de confort- nu-i cea care ne caracterizează ca popor. Tot mai des se vorbește despre: „Ei, dapu’ cam tot atâta fașim și noi”, sau „Luna asta am ieșit în minus, nu se mai câștigă ca pe timpuri”, zona de confort despărțindu-ne de casă, masă, familie, copii și nemijlocit de PROSPERITATE.

Declarăm sus și tare că nu suntem slabi, din contra – ieșim din zona de confort și că totul merge invers ACASĂ. Ce am făcut ca să fie altfel? Ce acțiuni am întreprins? Cum am demonstrat că-i așa?

Noi n-avem bani, dar avem castele construite ACASĂ. Noi „n-avem undi lucra acasă”, dar site-ul RABOTA.MD nu mai are spațiu de stocare. Ne uităm cu tânjeală pe online la produsele cu care nu mai putem cocheta, pentru că ne este frică să înghițim tot ce stă sub eticheta de „Made in China”. Noi am mânca, dar ne temem să nu ne îmbolnăvim de Coronavirus. Și rămânem cu uitatul în loc să „Arăm ale noastre pământuri”.

Vrem o țară bogată. Bogată-n tot. Cultură, valori, oameni de calitate, parcuri, locuri de joacă pentru copii, un local cu mâncare și atmosferă ca-n Europa, dar, ATENȚIE! Cu prețuri nu ca acolo, că na’, noi doar nu avem bani. Vrem studii de calitate pentru copiii noștri, dar primul sfat pe care i-l dăm tânărului care a ieșit de pe băncile facultății, nu-i altul decât: „Fugi! Fugi că n-ai viitor! Aici nu-i PROSPERITATE”!

Păi cine să mai aibă grijă de această PROSPERITATE, când ACASĂ au rămas nepoții cu bunicii?

P.S. Știm limba română și mai știm că editorial se scrie cu „i”, dar, vrem să fim deosebite, așa cum te-am obișnuit. De ce să fim ca toți, când putem să fim noi?

Vezi și: #editoREAL: Sunt FEMEIE și sunt puternică (Video)

Distribuie articolul: