Ecografia abdominală este una din cele mai folosite investigații imagistice la ora actuală. Aceasta pentru că este total neinvazivă, se poate repeta ori de câte ori este nevoie și poate pune în evidență diverse probleme de sănătate de la nivelul organelor interne și vaselor de sânge.

Ecografia a început să fie folosită în lume imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, tehnologia care folosește ultrasunete pentru o bună vizualizare a diverselor structuri din organism și a vaselor de sânge a evoluat foarte mult. Astăzi, digitalizarea din medicină permite captarea și procesarea mult mai rapide ale imaginilor, demne de notat ca performanțe fiind sistemele Doppler și imaginile tridimensionale.

doc.ro

Ce presupune ecografia abdominală?

Ecografia abdominală se realizează cu ajutorul unui dispozitiv medical special denumit ecograf. Ecograful funcționează pe baza ultrasunetelor: acestea sunt emise de o componentă a aparatului, transductorul, sunt reflectate de structurile interne ale corpului uman și sunt captate ulterior, pentru a fi transformate în imagini.

În mod practic, medicul care face ecografia va deplasa transductorul pe suprafața abdomenului, după ce în prealabil a aplicat un gel special care facilitează captarea imaginilor. Astfel, prin această procedură, pot fi vizualizate organele interne de la nivel abdominal, dar și vasele de sânge importante, potrivit smartmedic.ro

Cine face ecografia abdominală?

Ecografia abdominală poate fi făcută de către specialiștii în imagistică medicală, de către gastroenterologi sau de medicii specializați în medicină internă. La ora actuală, există cursuri speciale prin care medicii pot căpăta competențe suplimentare în realizarea ecografiilor.

Ce organe poate investiga și ce afecțiuni poate detecta?

Ecografia abdominală este recomandată de specialiști atunci când aceștia suspectează prezența unei afecțiuni la nivelul organelor interne. Astfel, cu ajutorul ecografiei abdominale, pot fi observate diverse probleme de sănătate de la nivelul următoarelor organe interne, dar și de la nivelul circulației sângelui din zona abdominală:

1.Ficat: la nivel hepatic, pot fi observate și monitorizate creșterile în dimensiuni ale ficatului sau prezența unei tumori.

2.Vezica biliară: prin ecografie, poate fi pusă în evidență prezența calculilor biliari sau a afecțiunilor ductului biliar.

3.Pancreas: specialiștii recomandă o ecografie atunci când suspectează modificări ale volumului pancreasului sau prezența unor chisturi, tumori, calculi sau a altor afecțiuni.

4.Splină: cu ajutorul ecografiei, medicii evaluează dimensiunea splinei sau prezența unor probleme de sănătate precum chisturile, tumorile sau hemangioamele.

5.Rinichi: la nivelul acestor organe, poate fi observată prezența calculilor renali, a tumorilor sau a stenozei de arteră renală.

6.Vezica urinară: ecografia abdominală poate fi de folos în evaluarea prezenței unor formațiuni tumorale sau calculi.

7.Uter și ovare. În cazul acestor organe care fac parte din aparatul reproductiv feminin, ecografia este folosită pentru a pune în evidență tumori sau chisturi.

8.Prostată. Ecografia este recomandată și pentru evaluarea acestei componente a aparatului reproductiv masculin, în cazul creșterilor în volum sau al formațiunilor tumorale.

9.Aorta abdominală. Ecografia abdominală este o investigație recomandată pacienților care prezintă riscul de a face anevrism de aortă abdominală, în această categorie intrând mai ales bărbații cu vârsta între 65 și 75 de ani care au fumat cel puțin 100 de țigări de-a lungul vieții.

Cu ajutorul ecografiei abdominale, pot fi vizualizate și alte organe și structuri interne precum intestinele, apendicele, ureterele, ganglionii. Mai mult, pot fi observate acumulările de lichid la nivel abdominal.

La ora actuală, ecografia abdominală face parte din protocolul de screening, diagnosticare și monitorizare a multor afecțiuni. Însă deseori, trebuie corelată cu examinarea clinică, analizele de laborator și alte investigații imagistice. Există situații când ecografia se recomandă după anumite rezultate modificate ale analizelor de laborator.

Ce simptome impun această investigație?

Pe lângă situațiile menționate anterior, ecografia abdominală este recomandată pacienților care se confruntă cu diverse simptome pe care le semnalează medicului de familie sau medicului specialist gastroenterolog. Acestea sunt durerea abdominală, balonarea, starea de rău și voma.

Ce trebuie să știe pacienții?

examinare ecografică poate dura între 15 și 45 de minute și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacienți. Pentru o vizualizare optimă a organelor interne, pacienții trebuie să respecte un anumit protocol înainte de ecografie. De exemplu, este posibil ca medicii să recomande un repaus alimentar de 12 ore înainte de examinare. În privința aportului de lichide, acesta depinde de zona investigată. Pentru anumite ecografii de zonă pelvină, consumul de lichide este obligatoriu.

Pentru alte examinări ecografie, consumul de lichide trebuie evitat. După o ecografie abdominală, pacienții își pot relua imediat activitatea obișnuită. Rezultatele se obțin pe loc și pot fi discutate cu medicul imediat după procedură sau pot fi interpretate ulterior de medicul curant, fiind corelate cu alte date medicale ale pacientului.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: smartmedic.ro

Distribuie articolul: