Cele mai frecvente tumori maligne în rândul populației Republicii Moldova sunt cancerul colorectal, cancerul la sân, pulmonar și de piele.

Cancerul pulmonar, al treilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la populația din Moldova, constituie peste 10 la sută din totalul tumorilor maligne depistate în țara noastră, anul trecut fiind diagnosticate peste 860 de persoane. Majoritatea celor afectați sunt bărbați- 637, iar femeile-199 (date din 2012). Dacă în celelalte cazuri, specialiștii nu pot să se pronunțe cu siguranță în legătură cu cauzele maladiei, în ceea ce privește cancerul pulmonar cauzele sunt mult mai cunoscute.

„Fără niciun dubiu, fumatul provoacă cancer pulmonar. Țigara conține foarte multe substanțe cancerigene. Afectați de acest tip de cancer pot fi și fumătorii pasivi. Mai sunt și alți factori, dar la noi în țară fumatul este principala problemă”, susține specialistul în oncologie.

Diagnosticul rapid şi accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor şansele de supravieţuire cu până la 40 de procente.

Aceste statistici negre apar, în primul rând, din cauza lipsei de informare a pacienșielor. Simptomele cancerului pulmonar sunt greşit interpretate de pacienţi, iar cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent. Şi la nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat tip de neoplazie.

„Atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică, ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţii periodice. O vizită la medic le poate salva viaţa.”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog român.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei, şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile. În Republica Moldova, 48,5% bărbaţi şi 8,2% femei sunt fumători activi și din ei au inițiat fumatul până la 15ani – 21,5% de bărbați și 2,2% de femei, notează onco.md.