Este chirurg oro-maxilo-facial, doctor în medicină, conferențiar universitar, însă pentru pacienții săi, Dumitru Sîrbu este un DAR de la Dumnezeu. Cu o experiență bogată în medicină, peste 20 de ani, cu zeci de lucrări științifice publicate, invenții și inovații în domeniul chirurgiei maxilo-faciale, Dumitru Sîrbu are la activ sute de ore petrecute în calitate de speaker la diverse conferințe și congrese atât din țară cât și de peste hotare. Experiența acestui doctor poate fi numită artă.

Cele 3 elemente ale chirurgului stomatolog

Dumitru Sîrbu, chirurg oro-maxilo-facial

„Am efectuat intervenții foarte dificile, unele au durat și 9 ore. Au fost altele în care am aranjat cu grijă fiecare os din maxilar. Am reabilitat sănătatea dentară a mii de pacienți. De multe ori intervin în situații extrem de dificile, în care s-ar părea că nimic nu se mai poate de făcut. Astfel, dorința de a ajuta oamenii în asemenea situații dificile, de rând cu entuziasmul meu și dotările contemporane, mi-au permis să realizez și la noi în țară intervenții chirurgicale care ar putea fi numite „lucrări de artă””, ne dezvăluie doctorul chirurg și conferențiar universitar.

Inovațiile în tehnologie salvează vieți

„Inovațiile și invențiile apar ca rezultat al muncii și vin din dorința de a îmbunătăți, de a schimba spre bine lucrurile pentru a obține rezultate deosebite în beneficiul pacienților. Pentru ca ei să se restabilească mai rapid, cu o traumă mai mică, cu reducerea complicațiilor, cu un pronostic mai bun în timp și un grad mai mare de satisfacție. Un avantaj, în acest sens, este aparatajul și tehnologiile medicale performante de care dispunem astăzi. Putem promite pacienților un plus de siguranță, încredere și precizie înaltă a diagnosticului și tratamentului afecțiunilor stomatologice. Rolul tehnologiei a crescut considerabil în activitatea cotidiană a medicului stomatolog. Tomograful computerizat, microscopul stomatologic, 3D-printer-ul, scannerul digital și diverse programe informaționale moderne sunt doar câteva exemple pe care le folosesc zilnic în activitate și care oferă rezultate imediate pentru pacienți”, mai spune chirurgul.

Stomatologul chirurg, salvator după accidente

Foarte multe dintre cele mai complicate cazuri ajung la cabinetul chirurgului oro-maxilo-facial ca urmare a diferitor accidente grave, unde are de pătimit fața omului și, respectiv, maxilarul și dantura. Inovațiile, invențiile complicate sau certificatele cu drept de autor sunt concepute de doctorul Sîrbu pe direcțiile de interes științific, dar și practic. Acesta ne povestește că ele au apărut pentru a facilita unele manopere realizate în traumatologie și implantologia orală. În traumatologie, spre exemplu, inovațiile propuse se referă la abordul minimal invaziv prin acces endo oral pentru a minimaliza traumatismul operator, pentru a exclude cicatricea ulterioară de pe față.

Transmite experiența mai departe

L-am întâlnit pe doctorul Dumitru Sîrbu la Spitalul de Urgență în cadrul Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” a USMF „Nicolae Testemițanu”. Era înconjurat de studenți, medici rezidenți și medici cursanți la ciclurile de perfecționare. Toți avea în ochi curiozitatea maximă de a reține absolut tot ce spunea profesorul lor. Mai târziu l-am regăsit la Clinica stomatologică unde activează, pe care a fondat-o în anul 2010 alături de soția dumnealui, Viorica. „Sunt acolo unde pacienții au nevoie de mine. Comunic cu ei foarte mult și îi înțeleg din priviri, asta deoarece având anumite afecțiuni dentare sau ale maxilarului, uneori pacienții mei abia de pot să deschidă gura. Cea mai mare răsplată pentru un chirurg stomatolog cred că este zâmbetul impecabil al pacientului atunci când ne despărțim”, recunoaște medicul.

Tumori dentare? DA

„Referitor la tendințele actuale în stomatologia dentară pe care le practic aș putea vorbi foarte mult. Chirurgia oro-maxilo-facială are un șir de probleme medicale pe care le întâlnesc zi de zi. Însă, preocupările mele se îndreaptă cu preponderență spre traume, tumori și pseudotumori, precum și creșterea ofertei osoase în reabilitările implanto-protetice. Un interes deosebit îl acord anomaliilor dento-maxilare, dar și implementarea tehnologiilor moderne de planificare chirurgicală virtuală”, ne-a dezvăluit doctor Dumitru Sîrbu.

Educaţia sanitară – primul diagnostic

„Tumorile și pseudotumorile sunt o preocupare a medicinei moderne din cauza complicațiilor survenite în urma neglijenței sau a necunoașterii consecințelor și nedepistării la timp a acestora. Aparatajul ultramodern din cadrul Clinicii îmi permite să depistez la timp aceste formațiuni care, deseori, nu prezintă manifestări clinice. Deci efectiv pacientul nici nu-și dă seama că le poate avea. În același timp, zilnic consult zeci de pacienți care vin la recomandarea altor colegi cu aceleași probleme”, mai mărturisește stomatologul.

Grija pentru sănătatea dentară

„Faceți controale periodice cu regularitate, deoarece urgențele și alte probleme dentare pot fi prevenite dacă sunt depistate la timp. Nu lăsați durerea să vă aducă la dentist pentru că o banală carie, netratată la timp, îți poate distruge dantura atât de grav încât să necesite tratamente stomatologice complexe, inclusiv implanturi dentare. Aveți încredere în medicii din țara noastră care sunt înalt calificați și căutați inclusiv peste hotare sau de străini pentru servicii profesioniste”, ne asigură Dumitru Sîrbu, chirurg oro-maxilo-facial.

Distribuie articolul: