Pregătirea copilului pentru școală este esențială dacă ne dorim să evităm problemele de acomodare, care de multe ori își lasă amprenta asupra sănătății celor mici. Începerea școlii marchează o etapă care necesită un nivel mai mare de autonomie decât acasă ori la grădiniță și pentru că cel mic să se poată descurcă cât mai reușit, părinții sunt cei care îi vor veni în ajutor și îl vor ghida. De mare ajutor ne este dr. în psihologie, Aurelia Balan, care vine cu sfaturi prețioase tocmai bune de pus în aplicare. 

Primii pași

  1. Mai întâi, încă de pe la începutul lui august, copilul va merge la culcare la 21 și va fi trezit dimineața la ora 7.
  2. Cu două ore înainte de somn, el nu va mai avea acces la telefon, jocuri matematice sau filme la TV.
  3. În prima parte a zilei, cel mic își va petrece timpul cu activități apropiate celor de la școală, pentru elevii din clasele primare este indicat să coloreze, să deseneze, să copie mici textulețe, iar pentru cei mai mari sunt recomandate două ore de lectură, calcule matematice, dar și activități fizice.

Socializarea

Capacitatea copilului de a intra în relație cu alți prieteni și colegi facilitează în mare măsură adaptarea și integrarea copilului în lumea școlară. Această socializare include, într-o primă fază, învățarea abilităților sociale de bază, să spună „te rog” și „mulțumesc”, să-și aștepte rândul, să învețe să-și sufle nasul, nu să-l șteargă cu mânecă, să accepte și ideile celorlalți, să se scuze, să recunoască când greșește, să nu mintă, să spună când îl doare ceva, să ceară ajutor. Sunt reguli de igienă, de politețe și de viață care îi vor permite copilului să se integreze bine într-un grup și să evite respingerea, fapt care îi va asigura un confort psiho-emoțional.

Socializarea este, totodată, capacitatea de a intra în relație și de a se deschide față de ceilalți. Copiii care nu au avut ocazia să între în contact cu prieteni sau copiii supra protejati, timizi sau nesiguri, pot resimți dificultăți de socializare. Evident, acestea sunt aptitudinile pe care trebuie să le promovăm înainte de marea aventură școlară!

Pune întrebări copilului despre ce și cum simte, despre temerile care le are, cât și despre ce îi stârnește curiozitatea, povestește-i despre școală într-o manieră pozitivă și nu evita jocurile de rol care îi vor întări copilului încrederea atât în forțele proprii cât și asupra reușitei întregului proces.

Citește și: 5 pași fundamentali către iubirea de sine, recomandați de dr. în psihologie Aurelia Balan

Alimentația

Nu e de neglijat alimentația, care desigur este indicat să fie cât mai bogată în vitamine și minerale. Fructele și legumele sunt nelipsite, iar lactatele, carnea și peștele vin să suplinească aportul de microelemente necesare dezvoltării armonioase ale celui mic. Iar pentru siguranță copilului și liniștea părinților, înainte de începerea anului școlar, sau în primele zile ale lui septembrie, este necesar că elevul să fie supus unui examen medical amănunțit. Medicul de familie va emite trimiteri pentru analizele necesare cât și la specialiștii care vor evalua starea de sănătate a copilului.

 

Demonstrează o atitudine pozitivă cu privire la educația copilului tău. Ceea ce spui și faci în viața de zi cu zi îl poate ajuta să-și dezvolte atitudini pozitive față de școală și învățare. În felul acesta își va construi încrederea în el însuși. Arată-i copilului tău că educația are valoare și oferă-i modele puternice; vor contribui foarte mult la succesul lui în școală.

Vezi și: Dr. în psihologie Aurelia Balan, despre alegerile pe care le faci în viață: „Trăiește azi cu sufletul”