Sarcina este un proces important în viața oricărei femei, iar ca să treci cu brio peste această perioadă frumoasă, trebuie mai întâi să te informezi ce presupune. Așa că, mai jos, vei găsi niște simptome care, se vor îți vor da primele de știre că ai putea deveni mămică. 

Vârsta unei sarcini se calculează în funcție de prima zi a ultimei menstruații, fără ca, de obicei, să se cunoască data exactă a fecundării. Astfel, în ceea ce consideră medicii a fi prima săptămână de sarcină și chiar și a doua este posibil să nu fii încă, de fapt, însărcinată.

Unele gravide sunt interesate să știe cum decurge sarcina pe săptămâni, altele preferă să se raporteze la sarcina pe luni sau la sarcina pe trimestre. Primul trimestru este până la finalul celei de-a 13-a săptămâni, al doilea până în săptămâna 27 inclusiv, iar cel de-al treilea se încheie odată cu nașterea. 

Ce simți când se fixează sarcina?

Ce se întâmplă, de fapt, la începutul sarcinii? Ovulul a fost deja fecundat, iar după câteva zile în care a rămas în trompa uterină, zigotul format în urma unirii ovulului cu spermatozoidul și-a început deplasarea către cavitatea uterină.

Încă nu ai cum să îți dai seama încă dacă ești sau nu însărcinată, însă la 10- 14 zile după concepție este posibil să ai parte de o sângerare neobișnuită, cauzată de implantarea ovulului. Aceasta poate fi însoțită de dureri abdominale, la fel ca cele menstruale, și, dat fiind faptul că e perioada când se apropie menstruația ai putea să nu îți dai seama că ai de-a face, de fapt, cu simptomele precoce de sarcină.

Primele simptome de sarcină

Specialiștii sunt de părere că cel mai devreme simptomele care anunță o posibilă sarcină pot apărea în jurul celei de-a 10-a zile după ovulație. Primele simptome pe care s-ar putea să le simți sunt crampele ușoare, însoțite de o secreție mai abundentă pe slip. Acestea pot fi însoțite și de alte semne, precum:

  • înțepături în partea de jos a abdomenului;
  • sângerarea ușoară;
  • starea accentuată de oboseală;
  • disconfortul la nivelul sânilor;
  • durerile de spate;
  • un simț al mirosului mult mai puternic;
  • un gust ciudat în gură, de multe ori chiar metalic;
  • amețelile;
  • apariția unor coșuri la nivelul tenului;
  • senzația puternică de căldură (asemănătoare cu bufeurile);

Pentru că toată această gamă de simptome corespunde și cu instalarea menstruației, testul de sarcină corect făcut și, ulterior, analiza de sânge sau consultul medical vor confirma faptul că vei deveni mămică. Testele de sarcină arată dacă sângele sau urina conțin un hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG). Acesta poate fi detectat cam la o săptămână după fecundare.

SURSA: totuldespremame.ro